Un medic demontează miturile legate de vaccin! Nu afectează sub nicio formă fertilitatea

Primul mit despre care specialistul a vorbit este legat de fertilitate. Potrivit antena3.ro, una dintre marile temeri ale femeilor este că serul afectează capacitatea de reproducere.

Mai mult, prof. dr. Radu Vlădăreanu a explicat și dacă vaccinul anti-COVID este sau nu indicat în timpul sarcinii sau atunci când o mamă alăptează.

Ce spune specialistul?

„Mitul că vaccinul anti-COVID ar afecta fertilitatea a apărut acum un an, când cineva a făcut o mică constatare, infimă. Dar este vorba de o logică fracturată.

E o logică fracturată: ca şi cum ai spune cartoful e cât portocala, deci sucul de cartofi are acelaşi gust la sucul de portocală”, a spus prof. dr. Radu Vlădăreanu, explicând că studiile ulterioare nu au arătat acest lucru.

Din acest motiv, spune medicul, vaccinarea pentru gravide este sigură iar medicii chiar recomandă acest lucru.

„Recomand puternic gravidelor să se vaccineze, oricând pe parcursul sarcinii, şi nu e numai recomandarea României. Deci, oricând înainte de naştere sau după, pentru că scade mult riscul de a face o formă gravă de COVID”, a mai spus medicul pentru sursa menționată.

Contează ce marcă de vaccin este aleasă?

De asemenea, majoritatea studiilor arată că nu contează ce ser aleg femeile, explică președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

„Vaccinul nu ajunge la făt, ci numai anticorpii. La fel şi în cazul alăptării. Dacă am făcut prima doză, am văzut că sunt însărcinată, fac apoi şi a doua doză de vaccin”, a completat medicul.

Explicația oferită de un alt medic

Mai mult, prof. dr. Simona Vlădăreanu a explicat pentru sursa menționată în ce mod şi de ce este medical recomandată vaccinarea la gravide. Potrivit acesteia, anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung şi la făt.

„Categoric există indicaţie de vaccinare anti-COVID atât a gravidei, cât şi după naştere, pe durata alăptării, dacă nu s-a vaccinat până atunci.Mă refer în special la cele două seruri, Pfizer şi Moderna, făcute după o tehnologie revoluţionară, deci nu e o tehnologie nouă care trebuie dovedită acum.

Această moleculă ARN mesager e eliminată şi nu trece nici în lapte, nici în tubul digestiv al nou-născutului. Momentul aoptim de vaccinare al gravidei este trimestrul II către trimestrul III al sarcinii, pentru că după cele două doze de vaccin are e nevoie de timp pentru a obţine un titru de anticorpi protectori.

Femeia trebuie să primească informaţii cu acurateţe de la specialişti, să nu lăsăm toţi habarniştii să-şi dea cu părerea. În ţările civilizate, doar experţii în domeniul medical au păreri, nu putem să privim în stânga şi dreapta la fiecare care îşi dă cu părerea, ştim că asta este o caracteristică unică a acestui popor”, a transmis prof. dr. Simona Vlădăreanu, medic neonatolog.