Ministerul Sănătății a transmis luni că personalul medical din centrele de vaccinare își va primi banii începând cu săptămâna viitoare. De asemenea, se precizează că vor fi achitate și cheltuielilor de organizare a centrelor de vaccinare.

Conform sursei citate, aceste sume sunt deja prevăzute în bugetul pe 2021, ce a fost promulgat în data de 8 martie.

Concret, Ministerul Sănătății va realiza plăți pentru luna ianuarie 2021 și o parte din luna februarie 2021, plata personalului medical și cheltuieli de organizare a centrelor de vaccinare. Suma totală se ridică la valoarea de 4.184.000 de lei.

Valeriu Gheorghiță semnala neplata acestor sume

Reacția vine în contextul în care coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, declara la Digi24 că niciun medic din centrele de vaccinare nu și-a primit de două luni banii pentru această activitate.

„Sunt semnale pe care și eu le-am primit și le primesc în ședințele cu județele. Este o cerere pe care personalul vaccinator o are pe bună dreptate.

Se așteaptă de destul de mult timp să fie efectuate aceste plăți.

La debutul etapei a treia e important să se deschidă și alte centre de vaccinare și sunt semnale referitoare la scăderea încrederii că personalul va fi plătit și că nu mai e o dorință atât de mare pentru a se înscrie într-o echipă de vaccinare.

Mai e problema legată de coordonatorii centrelor, care sunt remunerați ca celelalte categorii de medici din personalul vaccinator, având responsabilități suplimentare. Din acest motiv, numărul celor care doresc să preia aceste responsabilități e mai scăzut”, spunea Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță preciza că responsabil de efectuarea acestor plăți este Ministerul Sănătății.

„Am vorbit de mai multe ori și am prezentat această situație care îmi e adusă la cunoștință din teritoriu. Probabil s-au făcut deja demersuri, însă așteptăm. Toată lumea așteaptă să își primească plata, așa cum este firesc”, a declarat șeful CNCAV.