Potrivit acesteia, Celine Dion „nu mai are control asupra mușchilor ei”, întrucât boala cu care a fost diagnosticată anul trecut a avansat, informează Uproxx.

Pe 8 decembrie 2022, Celine Dion a anunțat într-un videoclip pe Instagram că a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide (SPS).

Boala afectează unul dintr-un milion de oameni

Artista a descris-o drept „o tulburare neurologică foarte rară, care afectează unul dintr-un milion de oameni”.

„Îmi pare rău că mi-a luat atât de mult timp să mă adresez vouă. Mi-e dor de voi și abia aștept să vorbesc din nou cu voi de pe scenă. Știți că am fost mereu ca o carte deschisă. Nu am fost pregătită să spun ceva înainte, dar acum sunt gata. Am probleme de sănătate de multă vreme și îmi este foarte greu să înfrunt aceste dificultăți și să vorbesc despre lucrurile prin care trec. Recent, am fost diagnosticată cu o foarte rară afecțiune neurologică, numită sindromul omului înțepenit, care afectează cam unul dintr-un milion de oameni”, a mărturisit Celine Dion.

Nu mai are control asupra mușchilor ei

Recent, Claudette a declarat pentru postul canadian 7 Jours că Celine „nu mai are control asupra mușchilor ei”.

„Corzile vocale sunt mușchi, inima este de asemenea un mușchi. Un caz este diagnosticat la un milion de persoane, din acest motiv oamenii de știință nu au făcut prea multe studii, pentru că nu afectează multe persoane”, a declarat Claudette.

Ce este sindromul persoanei rigide

Sindromul persoanei rigide este o afecțiune neurologică extrem de rară, iar Clinica Cleveland (printre alte instituții medicale renumite) confirmă că afectează doar „aproximativ unul dintr-un milion de oameni”.

Institutul Național de Tulburări Neurologice și Accident Vascular Cerebral notează că sindromul persoanei rigide „afectează de două ori mai multe femei decât bărbați”, provoacă „sensibilitate mai mare la zgomot, atingere și suferință emoțională, care poate declanșa spasme musculare” și „este asociat frecvent cu alte boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, tiroidita, vitiligo și anemia pernicioasă.”

Johns Hopkins Medicine oferă o definiție mai complexă:

„Sindromul persoanei rigide este o tulburare neurologică autoimună rară, care provoacă cel mai frecvent rigiditate musculară și spasme dureroase, care vin și dispar și se pot agrava în timp. Cu toate acestea, unii oameni se confruntă cu alte simptome, cum ar fi mers instabil, vedere dublă sau vorbire neclară. Se crede că simptomele SPS sunt legate de tipul de SPS pe care îl are o persoană.

Deși nu există niciun tratament care să vindece sindromul persoanei rigide, lucrul cu un specialist și menținerea controlului simptomelor poate face mai ușor să trăiești cu această afecțiune.”

Semne și simptome

Sindromul persoanei rigide începe de obicei insidios în mușchii axiali. În stadiul inițial al bolii, pacientul are o postură verticală exagerată și poate raporta disconfort, rigiditate sau durere la nivelul spatelui, care se agravează  odată cu tensiunea sau stresul. Mai târziu, în cursul bolii, mușchii proximali ai membrelor încep să fie implicați, în special atunci când pacientul este stimulat, surprins, supărat sau speriat. În stadiile finale ale bolii, puțini mușchi ai corpului sunt cruțați.