Pericol de COVID pentru toți cei care stau la bloc. Aceștia sunt într-un stres maxim din cauza pericolului de a se infecta cu noul coronavirus. S-a aflat acum cât rezistă virusul în lift.

Rezultatul are la bază un experiment realizat de specialiștii din Amsterdam. Aceștia au făcut o descoperire uluitoare despre particulele care conțin coronavirus. Experimentul a demonstrat că particulele „infectate” rezultate din tuse sau strănut pot rezista jumătate de oră în lift, cu ușile închise, informează Daily Mail, citat de știrilekanald.

Dacă ușa liftului este deschisă, atunci situația nu este atât de dramatică. Picăturile „infectate” dispar în patru minute.

În schimb, dacă vorbim de un lift unde ușile se închid și se deschid constant, pericolul este mai mare. Picăturile „infectate” dispar abia după zece minute.

Studiul a fost condus de Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale. Conform cercetării, virusul este capabil să se multiplice în interiorul creierului şi prezenţa sa privează de oxigen celulelel creierului vecin. Frecvenţa acestei situaţii nu este încă clară. S. Andrew Josephson, directorul departamententului de Neurologie de la Universitatea din California, San Francisco, a lăudat tehnicile folosite în studiu, spunând că „a înţelege dacă există sau nu o implicare virală directă în creier este extrem de important”. El a adăugat, totuşi, că va rămâne prudent până când cercetarea va fi evaluată de colegi.

Medicii erau de părere că consecinţele neurologice constatate la aproape jumătate dintre pacienţii Covid spitalizaţi ar putea fi rezultatul unui răspuns imunitar anormal – „furtuna de citonkină” – provocând o inflamare a creierului, mai degrabă decât o invadare a virusului în creier. Profesorul Iwasaki şi colegii săi au luat decizia de a aborda problema în trei feluri: infectând un mini-creier creat în laborator (organoizi cerebrali), infectând şoareci şi examinând creierul bolnavilor morţi de Covid-19.

În cazul organoidelor cerebrale, echipa a descoperit că virusul era capabil să infecteze neuronii, apoi să „pirateze” maşinăria celulei neuronice pentru a se multiplica. Celulele infectate provocau moartea celulelor vecine privându-le de oxigen.