Tromboembolismul venos este o condiție medicală compusă din două afecțiuni asociate: tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară. În plus, cercetătorii au remarcat o asociere a grupelor de sânge non-O cu un risc crescut de tromboembolism venos în rândul pacienților cu tumori cu risc mediu și scăzut, informează Healio.

Aceste grupe de sânge, cel mai frecvent factor de risc genetic pentru tromboză

„Tromboembolismul venos este o complicație frecventă la pacienții cu cancer, inclusiv tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară”, a declarat profesorul Cihan Ay, de la Universitatea de Medicină din Viena. „Grupele de sânge non-O, inclusiv tipul A, AB sau B, reprezintă un factor de risc cunoscut pentru TEV în populația generală, nediagnosticată cu cancer. Este cel mai frecvent factor de risc genetic pentru tromboză. Nu era clar dacă acest lucru este valabil și la pacienții cu cancer. Prin urmare, am vrut să vedem dacă grupa de sânge ABO joacă un rol în tromboza asociată cancerului”, a precizat profesorul.

Cercetătorii au analizat 1.708 de pacienți cu cancer diagnosticat recent sau recurent, incluși în cohorta ”Vienna Cancer and Thrombosis Study” (CATS). Urmărirea s-a întins pe o perioadă de 24 de luni.

Descoperiri importante în cadrul studiului

Conform rezultatelor studiului, 151 de pacienți (8,8%) au dezvoltat TEV. Deși inițial cercetătorii nu au observat o asociere între grupa de sânge non-O și riscul de TEV (HR standardizat [sHR] = 1; IC 95%, 0,6-1,67) în primele 3 luni de urmărire au constatat o asociere între grupele de sânge non O și un risc mai mare de TEV ulterior (sHR = 1,79; 95% CI, 1,12-2,85).

Mai mult, rezultatele au arătat o asociere între grupe de sânge non-O și riscul crescut de TEV în rândul pacienților cu tipuri de tumori cu risc trombotic intermediar și scăzut (sHR = 1,73; 95% CI, 1,09-2,73).

Cercetătorii nu au observat o asociere între riscul de tromboembolism venos și grupa de sânge non-O la cei cu tipuri de tumori cu risc foarte mare, inclusiv cancer pancreatic, gastroesofagian și cerebral (sHR = 0,94; 95% CI, 0,55-1,61).

Implicații

„Deși aceste descoperiri sunt noi, sunt doar de natură exploratorie și, prin urmare, necesită investigații suplimentare”, a adăugat profesorul Cihan Ay. „Ar fi interesant să înțelegem mai bine mecanismul care stă la baza acestei observații. În general, dorința de a înțelege mecanismul care stă la baza TEV asociat cancerului este foarte puternică”, a explicat el.

Tromboembolismul se caracterizează prin formarea de cheaguri de sânge în interiorul venelor, blocând, total sau parțial, trecerea sângelui. Cheagul, cunoscut ca tromb, se formează când apare un dezechilibru al mecanismului de coagulare. Complicațiile postchirurgicale, o predispozitie genetică, obezitatea, fumatul, sarcina și perioadele lungi de repaus total pot influența dezvoltarea de cheaguri de sânge.