Câți porci au voie să crească românii care au casă la curte?

În urmă cu trei săptămâni, în Senat a intrat în dezbatere un proiect de lege, justificat de cerințele Comisiei Europene, care preciza clar câți porci vor avea voie românii să crească în gospodărie.

La acel moment, proiectul limita numărul de porcine din gospodăriile persoanelor fizice la doar 15 animale, iar proiectul era înaintat senatorilor ca urmare a unei Hotărâri de Guvern „pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane în România”, iar la articolul 6 din această hotărâre erau specificate următoarele:

  • să dețină maxim 15 porcine,
  • să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni,
  • să notifice medicului veterinar de liberă practică împuternicit deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială în vederea luării în evidență de către acesta.

Proiectul legislativ prevedea și amenzi de până la 15.000 de lei pentru cei care încalcă acest normativ

Camera Deputaților nu mai limitează câți porci vor avea voie românii să crească în gospodărie.

După dezbaterile din comisiile de specialitate din Senat și votul dat de senatori, cadrul legislativ a fost trimis către Camera Deputaților, forul decizional pe acest gen de proiecte de lege, dar nu fără ca senatorii să modifice limitarea la câți porci vor avea voie românii să crească în gospodărie.

Deputații, în comisiile de specialitate, au eliminat și aceste limitări, cu alte cuvinte crescătorii particulari nu vor mai fi obligați să aibă pentru consumul propriu doar 15 porcine, dar au fost introduse noi reglementări despre modul în care persoanele fizice vor putea crește animalele în gospodăriile proprii.

Legea condiționează cum vor fi crescute animalele

Deputații au decis că este nevoie de un cadru normativ privind modul în care aceste animale vor putea fi crescute de persoanele fizice în gospodăriile individuale, fiind stabilite două moduri clare, după cum urmează:

Persoanele fizice în cadrul exploataţiilor non-comerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şl înregistrare a Animalelor – SNIIA, vor crește maximum 5 porci. Porcinele vor fi crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcilor nu se vor comercializa şi vor fi destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

Persoanele fizice, neînregistrate la ORC, din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA și autorizate sanitar – veterinar, vor putea crește o scroafă însămânţată artificial şi produşii acesteia sau maximum 15 porci la îngrăşat pe an, atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare la nivel judeţean, în baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare. Proiectul prevede totodată că în perioada în care este confirmată pesta porcină africană e teritoriul României, va fi interzisă creşterea porcinelor în aer liber.

Un alt aspect, în fară de câți porci vor avea voie românii să crească în gospodărie, de altfel motivul pentru care era stabilit cadrul legal, este focarul de pestă porcină, iar în noua lege a fost menținută interdicția creșterii în aer liber a animalelor, în cazul existenței unor astfel de focare pe teritoriul României.

Exploatațiile non-comerciale au obligații stricte

Noul cadru adoptat de Camera Deputaților, votat deja de senatori, mai prevede condiții stricte de creștere a porcinelor pentru exploatațiile non-comerciale, fiind vorba de așa numitele cerințe minime de biosecuritate, fiind vorba de nu mai puțin de 16 puncte clare în noua lege pe care aceste exploatații trebuie să le îndeplinească:

„a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;
b) să deţină porcinele în spaţîi îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţîi sau cu porci sălbatici;
c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi rice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii săbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
d) să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;
e) să amenajeze dezinfectoare încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost;
f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vânătoare;
g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă  practică împuternicit cu privire la:

1. Orice modificare a stării de sănătate a porcinelor.
2. Orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
3. Orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deține în exploatație;

h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi;
i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;
j) să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;
k) să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţîn 30 de zile de la recoltarea acestora;
l) să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puţîn 90 de zile de la recoltare.”, se arată în cadrul legal.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, cu toate modificările și amendamentele ulterioare, fiind deja trimis către Administrația Prezidențială, unde se așteaptă ca președintele să promulge noua lege. După promulgare și publicarea sa în Monitorul Oficial, noul cadru legal va avea efecte imediate.