Schimbări importante pentru șoferii care încalcă regulile de circulație într-un alt județ decât cel în care locuiesc. Astfel, aceștia vor putea să conteste amenda primită, dar și alte sancțiuni, cum ar fi suspendarea permisului auto, la judecătoria din localitatea de domiciliu sau de care aparține acea localitate, nu acolo unde a fost constatată contravenția.

Atenție, constația se va putea face în aceeași perioadă ca în prezent, respectiv în cel mult 15 zile de la data în care șoferul află de sancțiune. „Împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”, se precizează în noul proiect adoptat tacit de Senat.

Noile modificări sunt cuprinse într-un proiect de act normativ adoptat tacit la Senat. Astfel, propunerea legislativă pentru modificarea art.118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi al art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor vizează schimbarea modului în care șoferii sancționați în alt județ decât cel de domiciliu vor putea să conteste sancțiunile primite.

Documentul are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptare la Camera Deputaților, de semnătura președintelui statului și de publicarea în Monitorul Oficial.

În prezent, cei ce vor să conteste o amendă primită pentru încălcarea legislației rutiere trebuie să se adreseze judecătoriei “în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.