Dacă greva profesorilor va continua, anul școlar va fi prelungit. Toți elevii vor susține examenele finale

Luni, 29 mai 2023, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a dat asigurări că toți elevii vor avea media încheiată și că examenele finale, adică Evaluarea Națională și Bacalaureatul, se vor susține curând. Potrivit spuselor sale, dacă greva profesorilor va continua, atunci anul școlar va fi prelungit pentru ca elevii să aibă mediile încheiate.

„Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar.

(…) Înscrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere, perioada este 29 mai – 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri. Dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă, deocamdată avem unităţi de învăţământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens.

Pentru celelalte unităţi de învăţământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede şi vom rămâne în perioada anunţată care se încheie pe 7 iunie. Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închiderea mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat.

Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie încheiată şi fără posibilitatea, dacă se află în clasa a VIII a sau în clasa a XII a, de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe”, a declarat, luni, Ligia Deca în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 1.

Ministrul Educației dă asigurări că va ajuta elevii care vor să se înscrie la universități din străinătate

Referitor la liceeni care își doresc să se înscrie la universități din străinătate și care ar fi afectați de amânarea Bacalaureatului, ministrul Educației a dat asigurări că Guvernul României va lua legătura cu oficialii străini pentru a le explica situația în care se află elevii români.

„Vom face toate eforturile pentru a putea să garantăm accesul la examenele naţionale. Sigur, există situaţii speciale, punctuale. Vom lua legătura inclusiv cu omologii din alte state pentru a explica situaţia de fapt şi eu cred că lucrurile se vor rezolva în aşa fel că încheiem anul cu bine, în cazul în care această perioadă se prelungeşte”, a afirmat demnitarul.

Ministerul Educației este alături de profesorii care își cer drepturile salariale

Spre final, Ligia Deca a spus că este alături de profesorii care își cer drepturile salariale și că intrarea lor în grevă nu le va suspenda contractul de muncă.

„Mesajul meu către cei care protestează este să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi.

Conform ordonanţei, se trece pe opţiunea angajatului, angajatul informează dacă doreşte să i se suspende contractul de muncă. Dacă nu îşi exprimă această opţiune, atunci vorbim doar despre opţiunea de a fi în grevă, sigur cu consecinţele asupra semnării condicii în ziua respectivă şi cu afectarea zilelor lucrate efectiv”, a explicat ea.