Sorin Cîmpeanu, anunțul momentului pentru elevi. Începe școala!

Ministrul Educației a subliniat că „elevii de clasa a VIII-a revin la școală în data de 10 mai și au cursuri până pe 11 iunie”, deci mai au o singură lună de cursuri.

„Elevii vor reveni la școală în data de 5 mai. Este vorba despre toți elevii, cu excepția celor din clasele terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai.

Elevii de clasa a VIII-a revin la școală în data de 10 mai și au cursuri până pe 11 iunie. Deci mai au doar o lună de cursuri. Această lună este foarte importantă pentru pregătirea lor, nu se justifică condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi în clasele terminale, în condițiile în care cei de clasa a patra, de exemplu, pot veni cu efectivele complete. Am cerut eliminare acestei condiții.

În 22 iunie vor începe examenele pentru Evaluarea Națională. Cei de clasa a XII-a vor începe pe data de 28 iunie examenul de Bacalaureat. Ceilalți elevi revin după scenariile anunțate”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Prezența fizică, esențială în acest școli

Totodată, Cîmpeanu a subliniat că prezența fizică este esențială pentru școlile speciale. Aici sunt vizați 27.750 de elevi iar o mare parte dintre ei sunt cu tulburări, inclusiv din spectrul autist, care au nevoie de prezență fizică, au nevoie de cabinete de stimulare poli-senzorială, psihomotorie, de locomoție, de kinetoterapie, conform explicației oferite de ministru.

„Programul de ore remediale, care s-a putut derula inclusiv în vacanță, care presupune implicarea a 250.000 elevi e necesar, dar nu suficient, de aceea e necesară prezența fizică. Am propus extinderea acestui program pentru anul școlar 2021 – 2022. Cei din clasele terminale nu vor mai putea beneficia de acest program”, a completat acesta.

Legat de testarea în școli cu teste noninvazive, ministrul a spus că în comitetul de joi a propus această inițiativă Ministerului Sănătății. Drept exemplu, acesta a spus că este o măsură care s-a luat și în școlile din Italia, Germania, Franța.

„Aceste teste sunt utilizate în școli, trebuie validate ulterior prin teste PCR, dar sunt importante. E vorba de testarea elevilor cu simptome specifice și a elevilor contacți ai unor persoane confirmate. Guvernul va analiza și va decide”, a completat Cîmpeanu.

Sursa foto: Capital