Roxadustatul este un medicament antianemie care face extrem de dificilă lupta împotriva dopajului în sport, a afirmat un expert elveţian, citat de Reuters. Informația vine în contextul în care tenismena Simona Halep așteaptă, în aceste zile, un verdict în cazul său în care este acuzată de dopaj chiar cu această substanță

Elvețianul Raphael Faiss, cercetătorul şef al Centrului de Cercetare şi Expertiză în ştiinţele antidoping la Universitatea din Lausanne, a afirmat că substanţa interzisă Roxadustat reprezintă o problemă pentru autorităţile antidoping.

Roxadustatul rămâne puțin în corp

”(Roxadustatul) nu este nou, a existat de la începutul anilor 2010, dar a fost disponibil doar în Asia”, a precizat Faiss pentru Reuters.

”Stimulează corpul ca şi cum ar fi la altitudine şi stimulează urcarea celulelor roşii, producând eritropoetină endogenă”, a explicat expertul elveţian.

Substanța Roxadustat, care este detectabilă la testele antidoping din 2017, are o durată de eliminare din corp de 10-16 ore, făcând dificil pentru ofiţerii de control antidoping să îi prindă pe eventualii trişori.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după testul său pozitiv la US Open, românca negând categoric că ar fi luat conştient substanţa interzisă. Halep a fost audiată luna aceasta de Agenţia Internaţionale de Integritate a Tenisului (ITIA) la Londra, iar în perioada următoare ar urma să fie făcut un anunţ în acest caz. Iubitorii tenisului s-au inflamat după ce Halep a apărut pe o listă provizorie cu jucătoarele participante la US Open.

Cei care se antrenează la altitudine sunt suspecți

Expertul elvețian este de părere că sportivii care se antrenează în mod repetat la altitudine pentru doar câteva zile ridică suspiciuni, având în vedere că sunt greu de testat.

Regulamentului Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) impune, legat de localizare, ca sportivii să comunice un interval de 60 de minute pentru fiecare zi în care sunt disponibili şi accesibili pentru testare. De asemenea, ei trebuie să furnizeze autorităţilor adresa personală şi locaţiile şi perioadele de antrenament.

”Este dificil să testezi sportivii care se antrenează la altitudine, unele locuri fiind disponibile doar cu telecabine, care nu circulă noaptea”, a subliniat Faiss.

Agenţia Internaţională de Testare (ITA), care se ocupă de testările antidoping din ciclism din 2021, are 60 de ofiţeri de control doping care lucrează tot anul cu un grup de circa 1.000 de ciclişti.

Testerii lucrează nonstop în Turul Franţei, liderul danez Jonas Vingegaard fiind vizat de suspiciuni de dopaj în trecut, după evoluţii remarcabile. Vingegaard a salutat controalele la care este supus şi a subliniat că nu a luat niciodată o substanţă interzisă.