Într-un interviu acordat trustului de presă Funke, Antonio Tajani a adăugat că data de 29 martie stabilită în cazul Brexitului poate fi amânată cu doar câteva săptămâni cel mult.

Deputaţii britanici urmează să voteze marţi, pentru a doua oară, planul Brexit al primului ministru Theresa May.

May a spus că, dacă planul său este înfrânt, deputaţii vor putea vota miercuri şi joi dacă doresc să părăsească blocul fără o înţelegere sau să ceară o scurtă întârziere a Brexitului.

„Acum e important să se evite cea mai mare greşeală dintre toate – un Brexit haotic fără reglementări în vigoare”, a declarat Tajani intr-un interviu care va fi publicat sâmbătă.

Un astfel de Brexit neconstituţional dezordonat ar fi un dezastru pentru economia britanică şi ar afecta şi UE, a spus Tajani, adăugând că va fi fericit dacă Marea Britanie va rămâne în blocul comunitar.

Tajani a explicat că declaraţia politică despre Brexit ar putea fi probabil formulată puţin mai clar, dar el a exclus modificarea acordului de retragere, în special în ceea ce priveşte problema Irlandei de Nord.

„Sunt convins că data de ieşire poate fi amânată doar cu maximum câteva săptămâni – de la sfârşitul lunii martie până la începutul lunii iulie cel mult”, a spus el.

Tajani a declarat că Marea Britanie va trebui să ofere un motiv pentru amânarea ieşirii sale din UE, cum ar fi dorinţa de a folosi timpul suplimentar pentru a organiza noi alegeri sau un nou referendum.

„Au decis să plece – este problema lor, nu a noastră”, a adăugat el.

Tajani a declarat că plecarea Marii Britanii din UE ar descuraja alte ţări să părăsească blocul, adăugând: „Trebuie să schimbăm Uniunea Europeană, dar trebuie să rămânem împreună”.