O foarte buna alegere, care nu este foarte promovata la noi, este Cuba. Este cea mai mare insula din Marea Caraibelor si in acelasi timp cea mai putin aglomerata din zona. Aceasta se datoreaza, in mare parte, absentei turistilor americani, desi se afla la numai 140 km de Florida. Izolarea politica a regimului comunist al lui Fidel Castro reduce mult afluxul de turisti, dar aceasta nu conduce la inrautatirea conditiilor oferite celor care indraznesc sa viziteze unele din cele mai frumoase statiuni din lume. Evident ca acum este momentul pentru o scufundare in superba mare, reluarea zborurilor cu destinatia Miami fiind o chestiune de timp. Atunci invazia americanilor va determina alinierea preturilor cu cele din Hawaii, ceea ce inseamna practic dublarea lor. Practic, sezonul estival la Havana nu se intrerupe tot timpul anului, dar cea mai buna perioada este iarna, din decembrie pana in aprilie. Dintre toate statiunile din Caraibe, cele cubaneze sunt singurele care corespund buzunarului romanului, cu toate ca nu le lipseste nimic din punctul de vedere al serviciilor si al frumusetii naturale. O camera dubla, situata intr-un hotel situat in apropierea unei plaje, costa intre 50 si 100 de dolari pe zi, cu toate serviciile incluse. Aceeasi camera, la un hotel de stat costa circa 35 de dolari/zi si intr-unul privat 15-25 de dolari/zi. Nota de plata pentru o persoana intr-un restaurant elegant se ridica la circa 10 – 15 de dolari in timp ce un pranz la un „paladar”, cum sunt denumite restaurantele particulare ,este in medie 7 de dolari.
Cea mai ieftina vacanta poate fi petrecuta in Cuba apeland la pachetele de sejururi si excursii oferite de agentiile de turism din Havana. De exemplu, un sejur de opt zile intr-o statiune selecta costa 528 de dolari, inclusiv biletul de avion Mexic – Havana. Iar sase zile petrecute pe o insula, cu cazarea si toate mesele asigurate, inclusiv transportul de pe aeroportul din Mexico costa 700 de dolari. Toate preturile sunt pentru o persoana si o camera dubla. Ce-i drept, la acest pret se adauga pretul unui bilet de avion, Bucuresti – Havana, dus-intors, care la compania KLM costa 835 de dolari clasa turist. Insa este mai economic pana in Mexic, 635 de dolari, legatura pana la Havana oferita de agentiile cubaneze fiind sub 200 de dolari.
Anul Nou, varf de sezon in Canare
O destinatie mult mai apropiata pentru un Revelion petrecut in bikini pe malul marii, sunt insulele Canare, situate in apropierea Spaniei, de care apartin, preferate de foarte multi europeni, tocmai datorita distantei relativ mici fata de continent. Varful de sezon se situeaza tocmai in perioada sarbatorilor de iarna, preturile crescand odata cu cererea.
Desi preturile sunt mai mici ca in Europa, pentru supravietuire limita este de 40 de dolari/zi. Asta inseamna o camera la cele mai ieftine apartamente sau pensiuni, o singura masa pe zi la un fast-food, plimbari pe jos si doar din cand in cand cu autobuzul. Un buget realist care sa includa o stea in plus la cazare, o cina si cateva beri pe zi, trebuie gandit cam la nivelul a 60 – 100 de dolari/zi. De plimbari cu avionul printre insule, ceva croaziere pe apa si hotel de patru – cinci stele nu este cazul sa vorbim pentru turistii romani. Pentru a evita comisioanele la schimbul valutar, este bine ca banii sa fie transferati in cecuri de calatorie de cate 10.000 de pesetas, ceea ce inseamna economii de 5-7%.
Casele de schimb valutar sunt numeroase in insule si nu este o problema schimbarea oricarei valute in pesetas. Pentru romani, Insulele Canare vor deveni mai accesibile dupa 1 ianuarie 2002, pana atunci fiind necesara obtinerea vizei de intrare, care se obtine de la ambasada Spaniei.
O excursie intr-o regiune cu adevarat exotica poate fi facuta, insa, in Polinezia Franceza si Tahiti. Trebuie sa stiti ca, biletele de avion sunt destul de scumpe si preturile sunt ceva mai mari ca in Insulele Canare. Pentru o zi de admirat frumusetea plajelor strajuite de palmieri, turistul trebuie sa achite minimum 100 de dolari pentru un pat si o masa frugala. Daca doriti o camera confortabila, sa cinati la un restaurant cu specific local, sa faceti ceva scufundari in ocean ca sa admirati recifurile de corali iar noaptea sa vizitati ceva localuri animate de frumoasele tahitiene imbracate in costumele lor nationale (echivalentul romanesc ar fi topless) multiplicati cei 100 de dolari cel putin cu patru.

DestinaTii exotice

Cuba
Un obiectiv care trebuie vizitat pana cand nu va fi invadat de turistii americani. Conditiile de patru sau cinci stele sunt la preturi comparabile cu cele practicate pe litoralul romanesc la categoria doua stele. Obiectivele turistice sunt numeroase iar pentru Marea Caraibelor este de departe cea mai ieftina destinatie si cu nimic mai prejos de Hawaii de exemplu. Costul unei zile turistice la nivel mediu este in jur de 50 de dolari, insa un pachet de servicii, care sa includa un sejur sau o excursie este o varianta mai economica. Sapte nopti de cazare la un hotel de patru stele in Copacabana, cu dejun inclus, se plateste 528 de dolari/persoana, incluzand si transportul din Mexic la Havana, asigurare medicala etc. Pentru intrarea in Cuba trebuie solicitata insa viza de la ambasada Cubei din Bucuresti.
Exista curse aeriene Bucuresti – Havana sau Mexic. Informatii exacte se gasesc pe site-ul oficial www.cubaweb.cu iar la adresa www.vacacionartravel.com se gasesc peste 60 de oferte pentru diverse pachete de servicii turistice, plecand de la 300 de dolari, pentru un sejur de 7-8 zile, si pana la 800 de dolari. Tot aici se pot face rezervari on-line, inclusiv pentru alte destinatii din regiunea Caraibelor, informatiile fiind foarte detailate. Biletele de avion Bucuresti -Havana costa 835 de dolari (oferta KLM).
Polinezia Franceza si Tahiti
Pentru o cazare modesta si fara pretentii de iesit seara la restaurant, Tahiti poate fi luat in calcul. Doar pentru plimbari
romantice printre palmieri, inotat in Oceanul Pacific si bronzat sunt suficienti si 80 de dolari/zi. Insa un sejur in Bora-Bora, de sapte zile, din care una se sta in Tahiti, costa 1.395 de dolari. Rezervari on-line, si obtinerea de informatii referitoare la ofertele turistice pentru Craciun si Revelion, se pot face la adresa www.tahiti-explorer.com.
Insulele Canare
Fata de celelalte destinatii se afla la o aruncatura de bat, ceva mai la sud in Oceanul Atlantic, cum treci de Spania. Fac parte insa din Spatiul Schengen, nu numai administrativ ci si din punct de vedere al costurilor. Diferenta consta in lipsa de prejudecati a turistilor, care in marea lor majoritate traiesc pe continent. Informatii amanuntite se gasesc la adresa www.canaryguide.com.