In structura actionariatului Antibiotice Iasi mai apar doua fonduri de investitii si SIF Oltenia. Un comunicat de presa emis vineri, 12 aprilie a.c., de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) anunta trecerea societatii din portofoliul APAPS in cel al Ministerului Sanatatii si Familiei, prin hotarare de guvern. Aceasta miscare este, cu siguranta, una care va tine, o vreme, societatea ieseana departe de procesul de privatizare.
Antibiotice Iasi este inscrisa in componenta PSAL de privatizare prin intermediul bancilor internationale de investitii. Anul trecut, societatea a fost scoasa la vanzare, si dupa amanari succesive ale inchiderii procesului de privatizare, Antibiotice a ramas cu acelasi proprietar majoritar: statul. De altfel, o declaratie a premierului Adrian Nastase, difuzata la sfarsitul anului trecut anunta disponibilitatea Guvernului de a pastra compania in sectorul de stat. La vremea aceea, singurul ofertant pentru firma de produse farmaceutice din Iasi era Drumninvest, societate profilata pe constructii si despre care se spunea ca apartine unor oameni politici din structurile puterii. Declaratia premierului a fost pusa, la vremea aceea, tocmai pe seama acestui aspect.
Dupa o prima amanare a procesului de privatizare, intre potentialii investitori au aparut Romferchim si Sanavita, o societate farmaceutica de talie medie, din Germania. Cele doua firme intentionau sa-si imparta pachetul de actiuni ce ar fi urmat sa fie preluat de la APAPS. La depunerea ofertelor, cele doua companii au fost absente. Oferta depusa de Drumninvest pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni de la Antibiotice a fost respinsa de Autoritate.
De ce s-au retras Romferchim si Sanavita din cursa? Sunt surse care afirma ca nu s-au inteles pe marginea planului de investitii. Altele sustin ca au invocat schimbarea conditiilor din caietul de sarcini. Conform acestora, punctul sensibil a fost termenul la care trebuia sa se efectueze plata actiunilor: in zece zile de la data semnarii contractului cu APAPS. Soarta intreprinderii s-a decis, astfel, in acel moment. O noua amanare pentru privatizarea societatii nu mai putea sa aiba loc, intrucat expirase termenul de 180 de zile de la data anuntului de publicitate facut de APAPS.
Asadar, Antibiotice va mai ramane in ograda statului. Insa nu la APAPS, ci la Ministerul Sanatatii. Intr-o declaratie oferita spre difuzare, Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS, motiveaza transferul actiunilor astfel: „Specialistii din Ministerul Sanatatii vor elabora o strategie adecvata care va conduce la privatizarea societatii iesene. Se doreste privatizarea cu un investitor din domeniul productiei de medicamente”. In acelasi timp, seful APAPS ofera o informatie care anunta posibila amanarea sinedie a privatizarii Antibiotice, adaugand ca ulterior transferului urmeaza „a se hotari cum si daca statul roman va pastra un control asupra activitatii celui mai important producator autohton”.