Primul gong pentru privatizarea producatorului farmaceutic iesean a sunat. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis sa vanda pachetul de 53% din actiuni pe care il detine la SC Antibiotice SA.

Miza este cu atat mai mare cu cat compania ieseana a intregistrat in ultimii patru ani o rata a profitului in continua crestere.

AVAS poarta discutii cu patru eventuali cumparatori, au confirmat oficialii institutiei. “Am primit scrisori de intentie din partea a doi investitori romani si doi straini, toti interesati de achizionarea pachetului de actiuni la Antibiotice SA. Avem intentia de a atrage la privatizare un investitor strategic din domeniul industriei farmaceutice”, precizeaza sursele citate.


Inca de anul trecut, pe piata financiara circula zvonul ca de achizitia firmei iesene ar fi interesati indienii de la Ozone Laboratories, precum si firma canadiana Acic Fine Chemicals Inc. Singurii care au confirmat interesul pentru compania ieseana sunt acestia din urma. Cum nici AVAS, nici conducerea producatorului iesean nu sufla o vorba despre eventualii investitori, nu se stie daca Acic se afla printre cei care au depus scrisoare de intentie. “Suntem interesati de achizitia societatii Antibiotice SA. Lucram cu ei de mai mult de cinci ani”, ne-a declarat Luciano Calenti, presedintele companiei Acic Fine Chemicals. Canadienii activeaza in domeniul farmaceutic inca din 1974 si acopera piete precum Argentina, Brazilia, Coreea, Statele Unite ale Americii, iar pe batranul continent, Marea Britanie.


Profitul “penicilinei” de la Antibiotice nu ii atrage si pe cei de la Ozone, care au tinut sa infirme zvonurile de pe piata privind o posibila preluare. “Compania Ozone Laboratories nu este interesata de achizitia Antibiotice. Planurile noastre pe termen scurt si mediu nu prevad o astfel de investitie. Acum ne orientam spre o crestere organica”, ne-a declarat Florentin Scarlat, Corporate Affairs Manager la Ozone Laboratories.


In cazul in care compania se va vinde, si salariatii societatii iesene ar putea participa la privatizare. Ioan Nani afirma ca daca acestia vor dori sa beneficieze de facilitati la achizitia de actiuni, va comunica interesul lor reprezentantilor AVAS. “Oamenii au vazut cum s-a facut privatizarea la BRD sau BCR, unde angajatii au cumparat 8% sau mai mult din actiuni. Daca ei vor sa achizitioneze o parte dintre titluri, eu voi transmite cat mai curand acest lucru la AVAS”, a precizat directorul general al SC Antibiotice SA.

Cat valoareaza “penicilina” ieseana

Ioan Nani, mai spune ca, in opinia sa, valoarea de piata a societatii iesene se ridica la aproape 130 de milioane de euro, de 37 de ori mai mare decat evaluarea din 1998-1999, cand a fost lansata pentru prima data ideea vanzarii companiei. Astfel, un simplu calcul arata ca, pentru pachetul de actiuni pe care il detine, AVAS ar putea incasa aproape 70 de milioane de euro. “Este o estimare facuta in linii mari. Oricum, pretul se poate stabili numai urmarind valoarea actiunilor la bursa”, spune acesta.


Brokerii spun insa ca un pret corect va necesita analize amanuntite, aceasta deoarece, in acest moment, pe piata de capital actiunile producatorului iesean de medicamente sunt supraevaluate. “Prin comparatie, atat cu pretul la care Sicomed a fost vanduta catre Zentiva, cat si cu valoarea de piata a altor societati listate, rezulta ca Antibiotice este usor supraevaluata pe bursa. Este posibil ca nivelul de peste 180 de milioane de euro al capitalizarii actuale sa nu serveasca drept element decisiv privind pretul la care se va privatiza compania. Se poate sa fie utilizata o evaluare separata, ce ar urma sa ia in considerare potentialul de crestere al cifrei de afaceri si de imbunatatire a profitabilitatii societatii Antibiotice”, considera Cristian Tudorescu, senior analyst la Vanguard. Numai de la inceputul acestui an actiunile ATB au urcat cu 53%. Astfel, daca actiunile Antibiotice au inceput anul de la valoarea de 9.650 de lei vechi, la 1 martie au fost cotate pe bursa la 14.800 lei.


Estimata pentru mai-iunie anul acesta, vanzarea societatii iesene provoaca deja discutii in mediul politic. “As fi preferat sa se amane privatizarea si sa se faca modernizarea societatii cu bani de la BERD, dar AVAS a decis sa scoata compania mai repede la vanzare, sa isi faca planul”, ne-a spus Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Activitate Bancara si Piata de Capital din Senat. Statul face investitii la Antibiotice inca din 1994, iar din datele companiei iesene rezulta ca deja s-au cheltuit 20 de milioane de dolari in retehnologizari. Chiar la finele lunii trecute, AVAS a anuntat ca va mai investi un milion de dolari, reprezentand valoarea dividendelor aferente anului 2005 din profitul net al societatii. “Din aceasta suma vom putea finaliza investitiile de mediu, dar vom mai avea nevoie de trei-patru milioane de euro pentru a finaliza si modernizarea unor fluxuri de productie”, estimeaza directorul general Ioan Nani.

Profitul ATB, In crestere cu 60% fata de 2005

Cine detine Antibiotice Iasi (%)


AVAS 53,0173

SIF Oltenia 10,0954

Citibank Romania SA Nominee Account 6,1418

Broadhurst Investments Limited 5,1485

Alti actionari 25,597

• Compania ieseana SC Antibiotice SA a devenit unul dintre liderii industriei de medicamente din Romania. Portofoliul producatorului local de medicamente cuprinde 120 de medicamente din 11 clase terapeutice.


• In 2005 compania avea o cota de piata de 3,13%. Societatea ieseana ataca insa si piata externa. De anul trecut, firma este prezenta si in Rusia si Ucraina cu trei noi produse farmaceutice.


• Medicamentele marca Antibiotice sunt prezente in 50 de tari din intreaga lume, printre care Canada, Germania, Olanda sau Austria.


• Potrivit AVAS, compania are active fixe de peste 80 de milioane RON, evaluarea fiind facuta la sfarsitul lui 2005.