Cererea spaniolilor a fost înregistrată la tribunal în 21 februarie, iar în 24 februarie judecătorii s-au pronunţat favorabil, numind ca administrator judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).
„Imobiliarele și construcțiile sunt două dintre domeniile ce au resimțit cel mai puternic efectele crizei economice. Tocmai de aceea înregistrăm multe intrări în insolvență în rândul dezvoltatorilor imobiliari. Insolvența în cazul Alia Imobiliaria este o oportunitate, care va permite reorganizarea activității companiei pentru a continua activitatea și pentru a rămâne în continuare un jucător economic important”, a declarat Andreea Anghelof, managing partner al CITR.
Compania Alia Inmobiliaria, controlată de grupul spaniol Alius, a finalizat în 2010 trei blocuri cu 124 de apartamente de lux. La lansarea proiectului, dezvoltatorii au anunţat că 45% din locuinţe sunt contractate, însă ulterior reprezentanţii companiei au anunţat un ritm de vânzări tot mai scăzut. În prima jumătate a anului trecut Alia a vândut numai 11 locuinţe din cadrul proiectului.
Investiţia în Alia Apartments a fost de 50 mil. euro, din care 10 mil. euro a costat terenul. Lotul a fost achiziţiont în 2005 de la compania românească Aaylex (proprietarul Avicola Buzău) care a intrat ca partener în proiect cu o participaţie de 30%. UniCredit Ţiriac Bank a asigurat finanţarea în procent de 50%.

Spaniolii de la Alia mai au achiziţionate două terenuri. Unul în apropiere de lacul Floreasca pe care intenţionau să construiască 400 de apartamente de lux cu o suprafaţă totală construită de 50.000 mp şi încă un lot lângă DN1 unde aveau în plan un complex de birouri şi locuinţe pe o suprafaţă de 48.000 mp.