Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis, joi, că a mai parcurs o etapă în aplicarea strategiei interne de integritate şi combatere a corupţiei.

Totodată, ANPC arată că au fost făcute toate demersurile necesare pentru implementarea procedurii de control în cazul acţiunilor  de mare impact.

Comisarii ANPC îşi vor lăsa la birou telefoanele mobile

„Astfel, pentru a fi limitate drastic orice posibilităţi de exercitare a unor presiuni exterioare şi a preveni eventuale acuzaţii de lipsă de integritate, comisarii ANPC îşi vor lăsa la birou telefoanele mobile pe toată durata acţiunilor de amploare, comunicarea pe teren, în interiorul grupului de control, fiind asigurată cu ajutorul celor 20 de staţii de emisie-recepţie performante, achiziţionate special pentru aceste operaţiuni”, se arată în comunicatul ANPC.

Potrivit ANPC, frecvenţa de comunicaţii folosită va fi una protejată şi sigură, astfel încât coordonatorii acţiunilor şi comisarii prezenţi pe teren vor putea comunica în cel mai sigur mod cu putinţă, fiind astfel exclusă posibilitatea oricărei tentative de avertizare anticipată a operatorilor economici sau de corupere a angajaţilor ANPC.

„Dat fiind că pregătim acţiuni de anvergură, această achiziţie ne va pune la adăpost de orice fel de suspiciune.

Suntem convinşi că toţi colegii înţeleg raţionamentul funcţionării acestei proceduri şi sunt solidari cu lupta pentru integritate şi combatere a corupţiei. Facem aceste eforturi pentru că ne dorim o abordare unitară, demonstrarea fermităţii şi certitudinea verticalităţii colegilor noştri”, a declarat președintele ANPC Horia Constantinescu.

ANPC, avertisment pentru copii

Directorul general al Protecţiei Consumatorilor a mai precizat că, în urma acţiunilor de control, comisarii ANPC au identificat la comercializare jucării periculoase de tip slime, notificate prin sistemul RAPEX, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

„Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe care le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului.

În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, avertizează directorul ANPC.