Concret, persoanele care vor efectua operaţiuni de plată prin cardurile sau prin aplicaţiile mobile ale altora, fără consimţământul titularului, riscă până la şapte ani de închisoare dacă proiectul de lege iniţiat de Guvern va fi aprobat de Parlament. Deocamdată, documentul, care mai prevede şi că victimele fraudelor informatice vor beneficia de asistenţă şi sprijin din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte, a fost recent adoptat de Senat, transmite Adevărul.

Senatorul PNL Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice, a punctat într-o postare pe pagina sa de Facebook faptul că acest proiect constituie o prioritate având ca obiectiv transpunerea Directivei europene 713/2019, cunoscută ca Directiva „non-cash”.

„Hoţii de carduri, cei care fraudează conturile bancare prin intermediul aplicaţiilor de plată mobile sau online vor fi investigaţi cu celeritate, potrivit acestui proiect de lege. În plus, victimele criminalităţii informatice, persoane fizice şi companii, păgubite prin sustragerea banilor din conturi sau a datelor cu caracter personal, vor beneficia de asistenţă şi sprijin 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, prin punctul operaţional naţional de contact, constituit în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte”, a precizat Scântei într-o postare pe Facebook.

Efectuarea și acceptarea unei plăți frauduloase vor fi pedepsite

Mai exact, acest proiect propune modificări ale dispoziţiilor art.250 din Codul penal astfel încât să fie pedepsită atât efectuarea unei plăţi frauduloase, cât şi acceptarea acesteia.

„Efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, valoare monetară sau monedă virtuală, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată fără numerar sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani”, prevede art.250 alin.1.

Iar conform articolului următor, „acceptarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, valoare monetară sau monedă virtuală, cunoscând că este efectuată prin folosirea unui instrument de plată fără numerar falsificat sau utilizat fără consimţământul titularului său, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani”.