Gazda summitului, preşedintele chilian Sebastian Pinera /conservator/, i-a adus la rândul său un omagiu dnei Merkel, care a întreprins în paralel prima vizită în Chile a unui cancelar german din ultimii 22 de ani.
”În aceste vremuri dificile, am văzut cum cancelarul Merkel a ştiut să-şi conducă ţara şi să contribuie la leadership-ul din Europa şi în lume cu calităţile sale: viziune, forţă şi perseverenţă”, a afirmat Pinera după întâlnirea cu omologul său.
”Ea nu putea lipsi de la acest summit, a dat asigurări la rândul său Hector Casanueva, directorul Centrului latino-american pentru Europa /Celare/.
”În domeniul politic, leadership-ul este fundamental”, a declarat el pentru AFP, şi ”cancelarul Merkel are aceste calităţi de leadership, nu numai în Europa, ci şi în restul lumii, dincolo de faptul dacă lumea este sau nu de acord cu ea sau cu politicile pe care ea le promovează” , a subliniat analistul.
Abia sosită în capitala chiliană, dna Merkel, care a participat şi la recentul Forum Economic de la Davos /Elveţia/, la o distanţă de 10.000 de km de America Latină, a afirmat că ”vrea să ducă la un alt nivel relaţiile dintre CELAC şi UE pentru a se ajunge la o asociere strategică de la egal la egal”.
Este vorba de primul summit sub egida CELAC /Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene/, entitate regională fondată în cursul summitului de la Caracas din decembrie 2011, sub impulsul preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, şi cea de-a şaptea întâlnire dintre Europa şi America Latină, ultima având loc în 2010.
Prezenţa Angelei Merkel i-a trecut în planul doi pe responsabilii din zona euro prezenţi, faţă de care ea şi-a reiterat apelul de a angaja reforme structurale pentru asanarea economiei Uniunii.
”O politică de extindere economică arată că toate ţările trebuie să ofere produse interesante de vândut în lumea întreagă şi America Latină, care are legături strânse cu Spania şi Portugalia, este o piaţă ofertantă pentru o industrie competitivă a acestor ţări din sudul Europei”, a declarat dna Merkel.
La Santiago de Chile, dna Merkel şi-a sporit reuniunile bilaterale cu liderii cu greutate ai regiunii, inclusiv Dilma Rousseff, preşedinta Braziliei, cea de-a şasea mare putere economică a lumii, preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, şi preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner.
În cadru bilateral, dna Merkel a semnat un acord de cooperare cu Chile pentru exploatare minieră. Chile este primul mare producător de cupru din lume, cu circa 11 % din oferta mondială.
Angela Merkel, care a fost însoţită la Santiago de Chile de către un grup de oameni de afaceri germani, a indicat că vrea ”să crească” prezenţa Germaniei în Chile şi a subliniat, la ”Summitul de afaceri UE-CELAC”, c-a participat la patru summituri între cele două blocuri regionale.
Pentru Ricardo Israel, politolog de la Universitatea Chile, ”este remarcabil faptul că Angela Merkel a venit, deoarece, prin personalitatea sa, ei nu-i plac reuniunile de acest tip”.
”Rari sunt liderii germani care vin în America Latină”, a declarat politologul pentru AFP, relevând totuşi faptul că există ”o legătură istorică între cele două ţări din cauza coloniilor germane în sudul ţării” datând din 1850.
Dna Merkel, care doreşte un al treilea mandat în toamna lui 2013, a atins recorduri de popularitate în ţara sa. Ea a fost aleasă în 2012 de către revista Forbes drept ”femeia cea mai puternică din lume”.
Sursa: Agerpres