73% din angajaţii companiilor de IT ar putea divulga informaţii confidenţiale prin intermediul reţelelor sociale, conform unui studiu efectuat de compania de securitate BitDefender.

Studiul arată că 81% din utilizatorii marilor reţele sociale acceptă ca prieten şi ”se confesează” unei domnişoare blonde, de 21 de ani, fără a se gândi prea mult la implicaţii.

Experimentul care a fost desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, arată că 94% din utilizatorii care au primit cereri de prietenie din partea tinerei domnişoare au acceptat cererea de prietenie fără să cunoască identitatea reală a acesteia. 

Experimentul a fost desfăşurat pe un eşantion de 2.000 de utilizatori din toată lumea, membri ai uneia dintre cele mai populare reţele de socializare. Structura eşantionului: 1.000 femei, 1.000 bărbaţi cu vârstele cuprinse între 17-65 ani (media de vârstă – 27,3 ani). În primă fază utilizatorii erau rugaţi să adauge o domnişoară necunoscută ca prieten, apoi se iniţiau conversaţii cu aceştia pentru a determina ce fel de informaţii utilizatorul în cauză va dezvălui domnişoarei.

Experimentul a arătat că mai mult de 86% dintre utilizatorii creduli care au acceptat prietenia vin din industria IT, 31% din aceştia lucrând în domeniul securităţii IT.

Cel mai frecvent motiv pentru acceptarea prieteniei tinerei domnişoare blonde a fost “chipul drăguţ” (53%). După aproximativ o jumătate de oră de conversaţie 10% dintre angajaţii din industria IT au dezvăluit blondei informaţie personală senzitivă precum: adresa, numărul de telefon, numele mamei şi tatălui, etc. – informaţie care de obicei este cerută pentru recuperarea parolei.

Două ore mai târziu, 73% au dezvăluit informaţie ce părea a fi confidenţială de la locul lor de muncă precum: strategii, planuri de acţiune şi tehnologii/software încă nelansate.

“Reacţia angajaţilor companiilor de securitate IT din studiu, care cunosc pericolele informatice din aceste reţele, este ciudată. Se pare că politicile şi regulile dispar pur şi simplu exact în mediul unde acestea ar trebui să fie mai stricte decât în orice alt mediu” a spus Sabina Datcu, BitDefender E-threat Analysis şi Specialist Comunicare, autorul experimentului.

SURSA: BitDefender