Angajaţii de la Metrorex se pregătesc să iasă în stradă joi, începând cu ora 11.00, dacă negocierile de luni purtate între administraţie şi liderii sindicali nu ajung la un punct comun.

Potrivit secretarului general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM), Florin Crişu, în funcţie de rezultatul negocierilor de luni, angajaţii de la Metrou vor ieşi sau nu în stradă miercuri, la un miting şi un marş de protest. Mai mult, sindicaliştii pregătesc greva generală pentru luna noiembrie, dacă până atunci nu se va ajunge la un consens pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi urmează să expire la 1 noiembrie. De asemenea, potrivit Mediafax, sindicaliştii cer o majorare cu 26% a salariilor.

Dacă angajaţii de la Metrou intră în grevă, cei o jumătate de milion de bucureşteni care circulă în mod frecvent cu metroul vor fi nevoiţi să apeleze la transportul de suprafaţă, a cărui capacitate ar putea fi sufocată.

„Vom face uz de lege dacă până la 1 noiembrie nu se rezolvă situaţia, iar maxim până pe 15 noiembrie vom declanşa greva generală, după ce vom parcurge toate etapele legale”, a declarat, pentru capital.ro, Ion Rădoi, liderul sindical al celor de la Metrorex. Sindicaliştii ameninţă încă din data de 13 octombrie că vor intra în grevă dacă problemele semnalate nu vor fi rezolvate până la 1 noiembrie.

Pe de altă parte, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, declara în data de 19 octombrie că negocierea unui nou contract de muncă se poate face numai după aprobarea bugetului şi a fondului de salarii. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum.