Statele membre vor pune portofelele la dispoziția fiecărui cetățean, rezident și întreprindere până la sfârșitul anului 2026.
Identitatea digitală, AMR 365 de zile în România
Iar noi am încercat să aflăm mai multe despre acest portofel de identitate digitală, unul cum n-am mai existat până azi, de la Andrei Dumitru, Executive Partner IT Smart Systems.
Capital: Fără doar și poate utilizarea Portofelului European pentru Identitate Digitală (EUDI Wallet) va însemna o revoluție virtuală. Cum se garantează, totuși, siguranța informațiilor de pe EUDI? Vorbim despre un sistem blockchain? Ce trebuie să știm despre asta?
Andrei Dumitru: Siguranța informațiilor este garantată prin standarde înalte de criptare, semnături digitale avansate și autentificare strictă cu mai mulți factori. Controlul asupra datelor partajate este complet la utilizator. Conform informațiilor pe care le avem în acest moment, sistemul nu va avea componentele esențiale implementate în blockchain public.
Deja, în unele țări există noul portofel
C: La nivel de UE se vorbește despre acest portofel din 2023. Când estimați că va deveni efectiv utilizat de către cetățenii europeni?
A.D: Portofelul va fi disponibil cetățenilor UE cel târziu în noiembrie 2026. Multe țari au început deja implementarea acestuia.
C: Din punct de vedere al relației cu autoritățile, datele de pe EUDI oferă multă informație. Poate acesta cantitate de informație personală să ducă la abuzuri din partea autorității?
A.D: Sistemul este construit să ofere transparență și securitate avansată, mult mai avansată decât sistemele existente folosite de autorități astăzi, fără însă să existe breșe sau abuzuri. Prin arhitectura agreata, sunt implementate în mod specific măsuri care să prevină abuzurile.

Avantaje multiple
C: Din punct de vedere bancar, ce avantaje aduce EUDI Wallet pentru cetățean?
A.D: Înrolarea la o bancă sau deschiderea unui cont bancar, precum și autentificarea strictă vor fi mult simplificate. Procesele existente de identificare video la distanță vor fi simplificate sau înlocuite pe parcursul anilor următori întrucât EUDI Wallet va oferi o identitate verificată reutilizabilă.
C: ”Portofelul European pentru Identitate Digitală este o aplicație digitală gratuită, sigură și opțională”. O fi gratuit EUDI pentru utilizator, dar crearea și menținerea siguranței sale costă. La cât evaluați efortul financiar depus de UE pentru realizarea acestui puternic instrument de identificare?
A.D: Nu avem informații în acest sens. Însă și frauda actuală costă, precum și identitatea ne-reutilizabilă costă.
Elastic, transparent, fără moarte
C: Nașterea EUDI Wallet va crea, probabil, un nou tip de hacking. Este societatea gata să facă față unei noi provocări digitale? Altfel spus, cum va fi împiedicat mai exact furtul de indentitate?
A,D: EUDI Wallet este bazat pe standarde deschise de securitate, multe dintre ele non-phishable. În același mod în care astăzi avem încredere în site-urile de internet care folosesc criptare (și verificăm certificatul digital) sau metode de plăți prin wallet gen Apple Pay sau Google Pay, societatea va adopta și acest wallet.
C: David Baier, Senior Engineer Ping Identity, a subliniat potențialul economic al identității descentralizate: „Identitatea digitală descentralizată nu înseamnă doar securitate amplificată și control pentru utilizatori, ci și oportunități reale de monetizare pentru furnizori”. Orice monetizare este bună, ce exemple ne puteți da?
A.D: Reutilizarea unei identități deja verificate poate fi monetizată într-un sistem de plată per tranzacție, folosind API-uri pentru comerț electronic sau chiar dispoziție de acces fizic (acces fizic folosind EUDI Wallet).
Nordicii, cei mai entuziasmați
C: Cu sigurață există comunități ce vor îmbrățișa imediat EUDI Wallet. Altele vor privi ceva mai suspicios demersul. Aveți vreo statistică în acest sens? Cam pe unde se află România?
A.D: Deocamdată, nu avem semnale în acest sens. Informațiile apărute în spațiul public ne arată că țările nordice și Germania sunt cel mai aproape de a furniza cetățenilor lor primele portofele de identitate.
C: Un proverb autohton zice să nu îți pui toate ouăle în același coș. Având toate datele tale într-un singur vehicul digital te vei simți în mai multă siguranță? Sistemul medical, spre exemplu, va garanta siguranța dosarelor de sănătate? Cum?
A.D: Sistemul este gândit să ofere acces granular la datele stocate în portofel, în funcție de acordul utilizatorului. Așadar, datele legate de sănătate nu vor fi partajate cu furnizorii de servicii care nu necesită aceasta sau cu furnizorii care nu au acordul utilizatorului. Siguranța datelor din portofel este garantată prin standardele înalte de criptare și semnătura electronică folosite.