În orice piaţă, lipsa de acoperire mediatică a unor acţiuni duce la creşteri spectaculoase ale acestora. Piaţa Rasdaq nu face excepţie de la regulă. Ultimele 18 luni la Rasdaq amintesc de performanţele bursei de valori din Bucureşti când profituri de 100% pe an erau considerate un minim de performanţă. Dacă pe hârtie evoluţia acţiunilor în piaţa Rasdaq este senzaţională, există pericolul real al scăderilor pe termen scurt  cu aceeaşi magnitudine ca şi cea a creşterilor. În plus, fluctuaţiile de volum îi pot lua prizonieri în momentul vânzării pe cei care au fost lacomi la cumparare.

Cine va cabla România? Unul dintre „jucatori” este IPROEB S.A. (symbol Rasdaq IPRU), o firmă care produce cabluri pentru telecomunicaţii şi în multe alte scopuri industriale.  Are  o capitalizare bursieră de 41 de milioane de euro şi merită atenţia speculatorilor şi investitorilor. Pe graficul alăturat, preţul a găsit suport puternic pe indicatorul SAR parabolic (punctat), ceea ce conduce la concluzia că acţiunea IPRU ar trebui cumpărată optim în momentul în care SAR trece sub preţ şi păstrată (strategia „buy-and-hold”) deoarece perioadele în care IPRU a avut tendinţă negativă (SAR deasupra preţului) sunt neglijabile.

Vorbind de momente optime de cumpărare/vânzare, putem considera, în paralel cu SAR, şi benzile Bollinger care anunţă, prin reducerea recentă a distanţei dintre ele, o mişcare de preţ. Caracterul pozitiv al unei acţiuni se poate determina şi pe baza evoluţiei ei în raport cu o medie scurtă, de exemplu ca cea de 10 zile. Observăm că, în mod repetat, preţul a penetrat această medie, dar cu o valoare foarte scăzută, şi în acest moment IPRU se află după o asemenea revenire. IPRU oferă o imagine pozitivă atât tehnic, cât şi fundamental. Decizia aparţine investitorului care îşi pune intrebarea: „Care este Riscul şi care este Recompensa pe durata de timp aleasă?”
39-2242-ipru25042007.jpg

 Sursa: https://ta.educofin.com