Unul dintre cei mai experimentați și lucizi jurnaliști români, Adrian Pătrușcă (foto), face o analiză edificatoare în EVZ a operațiunii sparanghelul. Jurnalistul spune că ”aproape sigur, serviciile secrete – interne și extern – s-au implicat și ele în acoperirea operațiunii”.

Sub titlul ”Mascarada COVID-19 a fost dezvăluită: Bulucul românesc a scris încă o dată istoria”, Pătrușcă scrie că ”fără această colaborare între toate organele statului, tipică operațiunilor speciale, „Der Spargel” ar fi fost imposibilă. Ceva ar fi răsuflat. Existau suficiente puncte vulnerabile, care riscau să cedeze în lipsa protecției informative”.

Acesta enumeră o serie de slăbiciuni ale operațiunii sparanghelul care au fost acoperite, dar identifică și momentul care a aruncat în ridicol o acțiune discret organizată până atunci: ”O prostie a făcut însă ca toată această uriașă operațiune să se fâsâie lamentabil. O meteahnă tipic românească pe care Creierul – aflat probabil la Berlin – nu a putut-o anticipa: îmbulzeala de la aeroport. Bulucul gălăgios de oameni și papornițe a atras atenția, iar imaginile haloimăsului de la Cluj au devenit virale în mai puțin de o oră”.

Analiza integrală a jurnalistului Adrian Pătrușcă poate fi citită aici.