Declarația șefului ANAF a vizat raportul Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu privire la activitatea Direcţiei Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), despre care a apreciat că a scos în evidenţă unele lucruri bune şi unele lucruri care încă pot fi îmbunătăţite, cum ar fi analizele de risc şi metodologiile de control. „Trebuie să ne modificăm metodologiile de control, astfel încât atunci când ne ducem la o firmă care am stabilit că trebuie să fie controlată să nu ne mai concentrăm pe toate tranzacţiile, ci doar pe acelea care prezintă riscuri. În felul acesta, vom avea controale mai bine ţintite, care să dureze mai puţin şi care să producă rezultate mai bune. Lucrurile astea sunt toate în atenţia noastră şi vrem să le modificăm”, a explicat Doroş, citat de Agerpres.
El a precizat că raportul FMI se referă la o evaluare în ceea ce priveşte administrarea marilor contribuabili pe baza a două misiuni.”A fost vorba de două misiuni, una făcută anul trecut, în 2015, în care se recomandau câteva modificări în vederea îmbunătăţirii administrării marilor contribuabili. Apoi, de la 1 ianuarie, s-au efectuat nişte modificări şi, în martie anul acesta, au venit din nou să evalueze ce modificări s-au făcut. De asemenea, acest al doilea raport a evidenţiat unele lucruri bune şi unele lucruri care încă pot fi îmbunătăţite. (…) Nu e o soluţie să ascunzi că există lipsuri, nu e o soluţie să negi că trebuie să îmbunătăţeşti lucrurile. Soluţia e să le facem să fie mai bune”, a mai spus Doroş.
Totodată, preşedintele ANAF a subliniat faptul că instituţia pe care o reprezintă trebuie în primul rând să aibă grijă de oamenii care îşi plătesc taxele corect şi la timp.
Referitor la remarcile cuprinse în raportul FMI cu privire la ineficienţa unor controale ale Fiscului, Dragoş Doroş a admis că unele verificări au avut o eficienţă mai mare, iar altele una mai mică. „Şi noi suntem într-un proces de evaluare a controalelor. Sunt controale care au consumat o resursă de timp importantă, şi nu numai, care s-au dovedit până la urmă că nu au adus rezultatele pe care le aşteptam. În felul acesta, noi ne facem o reorganizare şi a modului în care direcţionăm controalele, astfel încât să nu mai sâcâim contribuabilii care îşi declară, îşi plătesc la timp, au evidenţele în ordine şi care, din păcate, au fost călcaţi de Fisc de mai multe ori, fără să aibă multe constatări importante. Vrem să nu se mai întâmple astfel de lucruri”, a adăugat preşedintele ANAF.