"Conform programării bugetare, ca urmare a reducerii cotelor de TVA, noi trebuia să încasăm în acest an 74% din suma colectată din această taxă anul trecut, dar am încasat 92% (la cinci luni faţă de cinci luni ale anului trecut – n.r.)", a explicat Doroş. 

Preşedintele ANAF a subliniat faptul că raportarea veniturilor s-a realizat la cele din programul bugetar şi nu la perioada similară a anului trecut pentru că nivelul taxelor, în special TVA, este diferit faţă de anul trecut. 

Dragoş Doroş a detaliat şi pe luni încasările ANAF. Potrivit acestuia, în luna ianuarie încasările au fost peste program pentru că este, în mod tradiţional, o lună excepţională, având în vedere că vine după consumul crescut din perioada sărbătorilor de iarnă, şi cu TVA de 24%. În plus, în ianuarie s-au încasat peste program 600 de milioane de lei din accizele la tutun, pe fondul incertitudinilor legate de implementarea în România a Directivei Tutunului. Totodată, în ianuarie s-a înregistrat un plus de venituri de cel puţin 15 miliarde de lei datorită faptului că Guvernul a achitat, în decembrie, sume importante pe proiecte cu fonduri europene. 

Pe de alte parte, sumele încasate în plus din accizele la tutun în ianuarie, s-au reflectat în minus în lunile februarie, martie şi aprilie. Astfel, încasările totale s-au realizat conform programului în februarie şi martie, dar au fost sub program în aprilie, şi au revenit peste program în mai. 

"Aprilie a fost o lună mai puţin favorabilă, cu o diminuare a încasărilor din accize la tutun, dar şi cu o subdeclarare la TVA. Această situaţie ne-a ridicat întrebări, pentru că avem şi datele de la INS care arată o creştere a consumului. Din analize am constatat că, în special, creşterea consumului s-a realizat la produsele alimentare, la care TVA s-a redus de la 24% anul trecut la 9% anul acesta. În mai, această tendinţă nu s-a mai manifestat şi suntem de acum pe o tendinţă crescătoare care sperăm să se menţină", a mai spus Doroş, potrivit Agerpres. 

El a precizat că, doar la TVA, în luna mai încasările au fost mai mari decât în mai 2015. Totodată, în mai s-a înregistrat şi o nouă creştere la încasările din accizele la tutun, având în vedere că legea de implementare a Directivei tutunului întârzie, iar companiile au fost nevoite să scoată din antrepozite noi stocuri din producţia veche.