Consiliul Concurenţei a aprobat tranzacţia în 30 noiembrie, dar termenii în care a fost încheiată nu au fost divulgaţi. Divizia auto a Spumotim are 300 de angajaţi. Vânzarea include sediul central al companiei şi fabricile din Timişoara şi Piteşti. Compania era deja furnizor al Johnson Controls.

Spumotim a finalizat în primăvara acestui an o investiţie de circa 6 mil. euro în construcţia şi tehnologizarea fabricii de la Poiana Lacului, judeţul Argeş, situată în apropierea uzinei Dacia din Mioveni.

Spumotim şi-a bugetat pentru acest an afaceri de 22 mil. euro, nivel similar cu cel de anul trecut, iar pentru primul semestru a raportat afaceri de 11 mil. euro. Compania a câştigat recent un nou contract cu Ford România pentru care va începe din primăvara anului viitor producţia de bureţi de scaune pentru noul model Ford B-Max.
Strategie de extindere
Johnson Controls a previzionat că piaţa auto din România va creşte cu aproximativ 80% în următorii patru ani şi a spus că noua achiziţia aliniază capacităţile de producţie cu această creştere aşteptată şi îl poziţionează ca furnizor principal de compomente pentru scaune în regiune.
Grupul american deţine pe piaţa locală trei fabrici, la Piteşti, Mioveni şi Ploieşti, unde produce scaune, banchete şi huse pentru mărcile grupului Renault-Nissan, Opel şi Seat.
„România este o parte importantă din creşterea pieţei auto în estul europei. Achiziţia Spumotim are ca scop sprijinirea unor serii de clienţi precum Dacia, Ford şi Fiat, care operează facilităţi de producţie în regiune“, a declarat Brian Cooke, şeful diviziei de spume a Johnson Controls.

Americanii sunt într-un amplu proces de expansiune. La finalul anului trecut Johnson Controls a semnat un acord pentru achiziţia grupului german C Rob. Hammerstein Group, prezent în România prin intermediul C.R.H. România, producător de componente care a ajuns anul trecut la afaceri de 88,4 mil. euro. Nemţii au în România o fabrică în Jimbolia, judeţul Timiş, unde produc structuri uşoare de metal şi mecanisme pentru scaune auto.
Grupul american şi-a deschis subsidiara locală în 2002 prin inaugurarea unei fabrici la Mioveni, urmată de construcţia în 2004 a unităţilor de producţie de la Piteşti şi Ploieşti. Compania a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de circa 204,2 mil. euro, în creştere cu 15% faţă de anul anterior, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Te-ar putea interesa și: