Secretarul american de stat Mike Pompeo a venit cu o serie de critici dure la adresa bilanţului Chinei în privinţa libertăţii religioase. Mai mult, şeful diplomaţiei americane a reluat un apel către Vatican de a opri cooperarea cu Beijingul, transmite DPA.

Totuşi, Vaticanul nu pare să fi apreciat să i se spună ce să facă.

Într-un discurs la o conferinţă organizată de Ambasada SUA de la Sfântul Scaun, Mike Pompeo a declarat: „Nicăieri libertatea religioasă nu este sub un asalt mai puternic decât este astăzi în China”. Mai mult, el a acuzat Partidul Comunist Chinez că acţionează „zi şi noapte pentru a stinge lampa libertăţii, în special a libertăţii religioase, la un nivel îngrozitor”.

Pompeo: Papa Francisc şi liderii altor religii au o mai mare responsabilitate

Pompeo a menţionat persecuţiile asupra musulmanilor, protestanţilor, budiştilor tibetani, adepţilor mişcării spirituale Falun Gong, precum şi asupra catolicilor.

Potrivit şefului diplomaţiei americane, catolicii chinezi s-au confruntat cu arestări şi cu profanarea şi distrugerea locurilor de rugăciune, precum şi cu ordine de a le fi înlocuite icoanele cu Iisus cu tablouri cu fostul lider Mao Zedong şi cu actualul preşedinte Xi Jinping.

Pompeo a mai spus că SUA sunt un lider global pe acest front, dar a sugerat că Papa Francisc şi liderii altor religii au o mai mare responsabilitate: „Pentru tot ce pot face statele naţiune, în cele din urmă eforturile sunt limitate de realităţile politicii mondiale. Ţările trebuie să facă uneori compromisuri pentru a obţine progrese”, transmite Agerpres.

„Biserica este într-o poziţie diferită. Consideraţiile lumeşti nu ar trebui să descurajeze poziţiile principiale bazate pe adevăruri eterne”, a argumentat Pompeo.

Care a fost răspunsul Vaticanului la declaraţiile agresive ale lui Mike Pompeo

Administraţia americană a devenit tot mai critică faţă de Beijing, în special după pandemia de coronavirus, izbucnită în China. Însă Vaticanul funcţionează diferit, comentează DPA.

Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, ministrul de Externe de facto al Vaticanului, a părut „vizibil iritat”, după ce a vorbit la aceeaşi conferinţă cu Pompeo, a relatat agenţia italiană de presă ANSA.

El s-a plâns că a primit „doar câteva minute” pentru a vorbi, iar atunci când a fost întrebat de ce nu a menţionat China de pe podium, a spus că refuzul de a arăta cu degetul este „o practică a diplomaţiei Vaticanului”, a precizat ANSA.

Modul unilateral în care evenimentul Ambasadei SUA a fost organizat este „exact unul dintre motivele pentru care Papa nu se va întâlni” cu Pompeo, a adăugat arhiepiscopul. Pompeo are programată pentru joi o întâlnire cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, al doilea oficial ca rang de la Vatican.

Anterior s-a sugerat că Pompeo nu va fi promit în audienţă papală, spre deosebire de anul trecut, deoarece Papa Francisc nu a dorit să fie văzut ca amestecându-se în alegerile prezidenţiale din SUA.