Doar agenţia de presă Irna a anunţat că o navă americană "a revendicat eliberarea marinarilor iranieni, deţinuţi de câteva săptămâni de piraţi somalezi". "Deocamdată, Republica Islamică Iran nu a confirmat" acest incident, a subliniat sursa oficială iraniană.

Potrivit New York Times, unul din marinarii iranieni eliberaţi le-ar fi declarat marinarilor americani că "au fost trimişi de însuşi Dumnezeu".

Pentagonul a anunţat vineri că US Navy a salvat 13 iranieni care fuseseră luaţi ostatici de piraţi în Marea Arabiei. Un purtător de cuvânt militar american a precizat că forţele navale americane au capturat 15 piraţi, despre care se crede că sunt de origine somaleză, iar aceştia sunt deţinuţi pe portavionul USS John C.Stennis.
Este vorba de acelaşi portavion care a traversat săptămâna trecută strâmtoarea Ormuz pentru a ajunge în Marea Oman, generând protestele Iranului care efectua manevre navale în regiune.

Miercuri, ministrul iranian al apărării, generalul Ahmad Vahidi, a lansat un nou avertisment împotriva prezenţei marinei americane în Golf.

Marina iraniană a efectuat în decurs de zece zile manevre navale în regiunea Strâmtorii Ormuz, un canal strategic pe unde tranzitează circa 35% din traficul petrolier maritim mondial.

Surse militare americane au indicat că operaţiunea s-a desfăşurat joi şi a fost efectuată de distrugătorul USS Kid de pe portavionul USS John C. Stennis, ca urmare a SOS-urilor lansate de căpitanul navei iraniene.
SURSA: Agerpres