Proiectul de lege, aprobat cu 336 de voturi ‘pentru’ şi 87 ‘împotrivă’ într-o Cameră a Reprezentanţilor dominată de republicani, va majora bugetul de bază al Pentagonului pentru anul fiscal 2012 care începe la 1 octombrie cu circa 17 miliarde de dolari peste nivelul actual, în ciuda presiunilor intense de a reduce deficitul situat în prezent la 1,4 trilioane de dolari.

Camera Reprezentanţilor a tăiat circa 8 miliarde de dolari din solicitarea preşedintelui Barack Obama privind cheltuielile generale pentru apărare, votând pentru oferirea a circa 530 de miliarde de dolari pentru bugetul de bază al Pentagonului şi a altor 110 miliarde de dolari pentru războaiele în desfăşurare din Afganistan şi Irak.

Obama a cerut circa 690 de miliarde de dolari pentru cheltuieli militare în 2012. Bugetul adoptat în Camera Reprezentanţilor nu include fondurile pentru programul de arme nucleare al SUA sau pentru construcţii militare, care sunt prevăzute în alte proiecte de lege şi care adaugă circa 33 de miliarde de dolari la cheltuielile militare.

Bugetul adoptat în Camera Reprezentanţilor include suma de 5,9 miliarde de dolari pentru achiziţionarea a 32 de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin, care au capacitatea de a nu fi detectate de radar, dar şi 15,1 miliarde de dolari pentru construirea a 10 nave pentru marină şi 3,3 miliarde de dolari pentru 28 de avioane de luptă Boeing F-18 Super Hornet şi 12 avioane electronice EA-18 Growlers.

Congresul este totuşi la săptămâni distanţă de adoptarea legii privind cheltuielile militare care să ajungă la preşedintele Obama pentru promulgare. Proiectul de lege adoptat de Camera Reprezentanţilor va trebui armonizat cu cel care va fi adoptat de Senat, care nu şi-a finalizat încă planul privind cheltuielile cu apărarea.