Amenințările de război nu încetează să apară în lumea economică. Germania, cea mai importantă putere economică a Europei, riscă să intre în conflict cu Statele Unite ale Americii, cea mai mare putere economică a lumii.  Un astfel de conflict, care se va adăuga celor deja existente dintre SUA și China, respectiv, Rusia, ar bloca, practic, mare parte din economia lumii, ceea ce ar duce la o criză foarte gravă.

Paradoxal, acest pericol vine din faptul că legăturile economice dintre cele două țări sunt foarte intense. Mai precis, notează Agerpres, pentru că SUA este principala destinație de export a Germaniei și pentru că Donald Trump a arătat clar că dorește ca exporturile SUA să crească și importurile să scadă, apare pericolul blocajului comercial.

În industria auto din Germania au sporit îngrijorările în urma informaţiilor conform cărora Trump ar putea impune, din motive de securitate naţională, taxe vamale la importurile de maşini din Europa, ceea ce ar afecta vânzările pe a doua mare piaţă auto globală. 

În privinţa exporturilor şi importurilor, China a fost anul trecut cel mai mare partener comercial al Germaniei, valoarea combinată a bunurilor schimbate între cele două ţări fiind de 199,3 miliarde euro. 

Pe locul doi se află Olanda, cu 189,4 miliarde euro, iar pe trei SUA, cu 178 miliarde euro. 

Cele mai solicitate produse de export ale Germaniei sunt utilajele grele şi vehiculele de mare tonaj. 

Anul trecut, exporturile Germaniei au atins nivelul record de 1.300 miliarde de euro, faţă de 1.279,4 miliarde de euro în 2017 şi 1.203 miliarde euro în 2016. 

Dar analiştii avertizează că ameninţarea războaielor comerciale şi încetinirea economiei mondiale vor duce la scăderea exporturilor. 

În 2018, Germania a importat bunuri în valoare de 1.090 miliarde de euro, în creştere cu 5,7% faţă de 2017. 

Potrivit datelor preliminare ale Destatis, Germania a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 227,8 miliarde euro, faţă de 247,9 miliarde euro în 2017.