„Un contract guvernamental privind livrarea rachetei 3M22 (racheta hipersonică Tsirkon) a fost semnat”, a anunțat ministerul Apărării citat de agenția TASS. „Contractul pentru rachetele Tsirkon va fi îndeplinit până în 2025. Racheta a fost standardizată și poate fi utilizată atât de pe nave de suprafață, cât și de pe submarine. Singura diferență constă în lansatorul folosit pe navele de suprafață sau pe submarine, potrivit Newsweek.

Agenția de stat rusă a informat că Putin a declarat anterior că racheta va intra în curând în „alertă de luptă”.

Tsirkon, cunoscută și sub numele de Zircon, este o rachetă de croazieră hipersonică cu aripi, anti-navă, cu o viteză de aproximativ unsprezece mii de kilometri pe oră. Racheta a fost una dintre cele șase arme dezvăluite de președintele Putin, în discursul său din 2018.

Deși rapoarte inițiale au sugerat că testele vor avea loc în iunie, TASS informa la începutul lunii că racheta va fi testată de pe submarinul nuclear din clasa Yasen al Flotei de Nord Severodvinsk, până la sfârșitul acestei luni.

„Testele de proiectare a zborului rachetei Tsirkon de la Severodvinsk vor începe la sfârșitul lunii august. Este planificată finalizarea mai multor lansări, înainte ca Marea Albă să înghețe”, a declarat o sursă agenției.

Racheta a fost promovată intens de Putin ca făcând parte dintr-o nouă generație de sisteme de rachete, despre care pretinde că sunt mai avansate decât armele oricărei alte țări.

Putin afirma că rachetele hipersonice fac parte dintr-o „nouă generație de arme rusești, capabile să lovească aproape orice țintă de pe planetă și să evite scuturile anti-rachetă americane”.