regiunile de frontiera cu Ungaria.
Amendament comun formulat de deputatii Kinga Gal si Michl Ebner, reprezentanti ai Ungariei in Parlamentul European
• Necesitatea consolidarii protectiei minoritatilor; se recomanda masuri de protectie speciale, inclusiv teritoriale, pentru a inlesni minoritatilor, cum este cea maghiara, speranta la un viitor sigur.
Amendamente formulate de deputatul maghiar Kinga Gal
• In cazul in care o regiune este locuita preponderent de minoritati, organizarea regiunii administrative si de dezvoltare trebuie facuta astfel incat sa reflecte interesele si caracteristicile economice, lingvistice si culturale ale populatiei locale.
• Eforturile in directia depasirii punctelor slabe identificate in Raportul de tara pe 2004 si in rezolutia Parlamentului European de la sfarsitul aceluiasi an trebuie sa continue si dupa aderarea la UE, cu precadere in domeniul afacerilor interne si justitiei, combaterii coruptiei si crimei organizate, precum si in ceea ce priveste restituirea bunurilor comunitatilor si a proprietatilor cultelor minoritatilor.
• Romania va face eforturi suplimentare pentru protectia mediului. Acestea impun investitii adecvate si vigilenta crescuta in ceea ce priveste riscul poluarii industriale si managementul deseurilor, tratamentul apelor uzate, substantele chimice si organismele modificate genetic.
Amendamente formulate de deputatul maghiar Michl Ebner
• Parlamentul regreta ca, desi au avut loc unele imbunatatiri in ceea ce priveste protectia minoritatilor, cazurile problematice, cum este cel al secuilor, persista.
• Parlamentul ia nota ca minoritatea maghiara, secuii, a prezentat o cerere in vederea obtinerii statutului de autonomie si spera ca guvernul Romaniei sa-l recunoasca, cat mai curand posibil.
• Parlamentul spera, in continuare, ca o eventuala noua divizare administrativ-teritoriala nu se va solda cu consecinte negative asupra minoritatilor, in ceea ce priveste finantarile europene.
Amendamente formulate de deputatul maghiar Gyula Hegy
• Parlamentul isi exprima adanca ingrijorare in ceea ce priveste exploatarea miniera Rosia Montana, care reprezinta o amenintare la adresa intregii regiuni.
• Daca progresele viitoare facute in directia protejarii mediului se dovedesc a fi inadecvate, acestea pot genera o amenintare serioasa la adresa tarilor vecine, asa cum Parlamentul European a aratat in ultima sa rezolutie.