Riști amendă fix în supermarket! Regula pe care trebuie să o respecte aceşti români

Românii criscă amendă fix în supermarket, după ce-şi termină cumpărăturile!

Se schimbă legislaţia, iar românii care merg în aceste magazine vor putea primi amenzi, dacă nu respectă o regulă simplă. Totul se va aplica în Bulgaria, unde şi mulţi români care locuiesc aproape de graniţă merg la cumpărături.

Decizia Ministerului de Finanţe de la Sofia are drept obiectiv reducerea evaziunii fiscale. Printr-un amendament adus Legii TVA, orice persoană care merge la cumpărături într-un magazin din Bulgaria şi pleacă fără a luat bonul fiscal poate fi amendată.

Aşadar, pe lângă obligaţia pentru comercianţi, vor putea fi sancţionaţi şi clienţii care nu cer şi nu iau bonul de cumpărături.

Amenda pentru oamenii care merg la cumpărături va fi de 10 leva (aproximativ 25 lei). Ei vor trebui să solicite bonul fiscal şi să-l păstreze până la ieşirea din unitatea respectivă.

Noua legislaţie prevede că inspectorii fiscali îi vor putea amenda pe oameni la faţa locului, chiar în supermarket.

Evident, există obligaţia de a emite bonurile fiscale şi în rândul comercianţilor. Sancţiunile în cazul celor care nu respectă legea se vor dubla prin acest amendament la Legea TVA.

Lupta cu evaziunea fiscală dă bătăi de cap şi guvernanţilor din România

Subiectul evaziunii fiscale este unul fierbinte şi în România, nu doar în Bulgaria. Marţi, Dan Motreanu, prim-vicepreşedinte al PNL, atrăgea atenţia că dacă nu reducem evaziunea fiscală, recalcularea pensiilor nu va putea fi realizată.

El indica şi unde este marea problemă atunci când vine vorba despre evaziunea fiscală: ANAF, Marii Contribuabili, Vămi, în Portul Constanța și în cârdășiile ANAF și Antifraudă cu marii jucători de pe piețele de import, distribuție sau retail, scria Motreanu pe pagina sa de Facebook.

„Mimarea combaterii evaziunii va însemna și mimarea recalculării pensiilor”, adăuga liberalul.

„Înțelege Guvernul Ciolacu că trebuie să înceapă în mod real lupta cu evaziunea fiscală, ca să aibă bani pentru recalcularea pensiilor, ca să nu fie o nouă promisiune înșelătoare? Înțelege că lupta cu evaziunea fiscală nu înseamnă eliminarea numerarului, ci înseamnă colectarea TVA, digitalizare, scanere în vămi, Radarul Mărfurilor, și o activitate fiscală care să însemne mai mult decât: “Marcele ( și nu Boloș), fă-te că colectezi?”

Înțelege Guvernul Ciolacu că problema este la ANAF, la Marii Contribuabili, la Vămi,  în Portul Constanța, confiscat administrativ de PSD, și în cârdășiile ANAF și Antifraudă cu marii jucători de pe piețele de import, distribuție, retail? Adică problema este unde se rulează miliarde de euro și unde alte miliarde de euro nu sunt impozitați și colectați?

Înțelege Guvernul Ciolacu că trebuie să monitorizeze modul în care ANAF se raportează la microîntreprinderi, unde deja există 3 poveri noi care generează tensiuni: OUG-ul privind fiscalitatea, OUG-ul privind plafonul de casă și majorarea salariului minim?

Înțelege Guvernul Ciolacu că dacă nu colectează mai mult din taxe, degeaba le mărește?

Concluzia este evidentă: NU va exista recalcularea pensiilor, fără combaterea evaziunii fiscale. Mimarea combaterii evaziunii va însemna și mimarea recalculării pensiilor. Și atunci, îmi permit să întreb, respectuos Guvernul Ciolacu: Cand vor fi prezentate măsurile reale și când să așteptăm rezultatele concrete pentru combaterea evaziunii și creșterea veniturilor?”, se întreabă Dan Motreanu.