În România, legea îi obligă pe şoferi să circule cu automobilul echipat cu anvelope de iarnă atunci când şoselele sunt acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei.

“Dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp ci de condiţiile meteo, şi anume drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei”, se arată în lege.

Şoferii care ignoră prevederile legale şi pleacă la drum neechipaţi cu un set adecvat de cauciucuri pot fi sancționati conform oricărei contravenții din clasa a IV-a de amenzi. Mai exact, este vorba despre o penalizare între 9-20 de puncte de amendă și o amendă ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Amendă chiar dacă aveţi cauciurile de iarnă montate pe maşină

Puţini şoferi ştiu însă că pot fi amendaţi chiar şi dacă au anvelopele de iarnă montate pe maşină. Este vorba de o amendă de până la 725 de lei şi măsura complementară a reţinerii certificatului de înmatriculare.

În ce condiţii puteţi fi amendat chiar dacă aveţi anvelope de iarnă? Dacă acestea sunt uzate peste limita legală. Limita este aceeaşi ca şi în majoritatea ţărilor din Europa, Asia şi America de Nord, respectiv 2/32 inch, adică 1,6 milimetri, impusă de legi care ţin de siguranţa rutieră, standardizate la nivel mondial.

De altfel, legea recomandă şoferilor să nu circule cu “anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm.”