Sâmbătă seara, ambasada Belarusului la Haga, în Olanda, a fost ținta unui atac, după cum relatează EFE. Incidentul s-a soldat cu spargerea a trei ferestre și cu graffiti cu mesaje precum „Luka terorist”, cu referire la președintele belarus Aleksandr Lukașenko, potrivit televiziunii publice olandeze NOS.

Potrivit NOS, un bărbat de 31 de ani a fost reținut în legătură cu incidentul.

Aflat la putere din 1994, Lukașenko este un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin. Recent, Lukașenko l-a primit în Belarus pe Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, în urma revoltei armate care a avut loc în Rusia săptămâna trecută.

Președintele belarus a căpătat notorietate pentru acțiunile sale ferme împotriva opoziției, care l-a acuzat de fraudă electorală în timpul alegerilor prezidențiale din august 2020, la care și-a asigurat din nou victoria.

Belarus interzice presa străină neprietenoasă

La 1 iulie, președintele belarus Alexander Lukașenko a aprobat o lege care interzice presei străine considerate ostile să opereze în țară. Măsura a fost motivată de remarcile anterioare ale lui Lukașenko, care a indicat că Evgheni Prigojin, liderul grupului militar privat Wagner, a vizitat Belarusul ca parte a unui acord în urma revoltei nereușite a grupului împotriva guvernului rus. În plus, Lukașenko a dezvăluit că majoritatea armelor nucleare pe care Rusia intenționa să le amplaseze în Belarus au fost deja livrate.

„Documentul are ca scop îmbunătăţirea mecanismelor de protecţie a intereselor naţionale în sfera media, precum şi extinderea instrumentelor de răspuns la acţiunile neprietenoase împotriva Belarusului„, potrivit comunicatului despre noua lege.

„Legea prevede posibilitatea de a impune o interdicţie asupra activităţilor presei străine pe teritoriul Republicii Belarus în cazul în care statele străine manifestă acţiuni neprietenoase împotriva presei din Belarus”, se arată în comunicat.

Evenimentele recente în care a fost implicat Prigozhin au stârnit anchete cu privire la locația și acțiunile sale. S-a raportat că a plecat din Rostov pe Don, Rusia, și a oprit înaintarea trupelor sale spre Moscova. Statele Unite susțin că nu au cunoștință despre locul unde se află în prezent. Deși nu există nicio confirmare vizuală a prezenței sale în Belarus, imaginile din satelit ale unei baze aeriene din apropierea Minskului au arătat că două avioane legate de el au aterizat în locație.