Economica.net a făcut o radiografie a preţurilor la majoritatea produselor alimentare în Europa şi România, având la bază rapoarte realizate de Comisia Europeană.
Preţurile produselor alimentare vor rămâne şi în anii care urmează la un nivel înalt, avertizează raportarele OECD care iau în calcul creşterea costurilor de producţie la nivel global. Eventuala creştere a economiei globale coroborată cu majorarea cererii de produse agricole,  în contextul creşterii preţurilor la combustibil şi energie şi a cererii de combustibil bio, dar şi  scăderea producţiei agricole sunt  factori de natură să menţină preţurile alimentelor la un nivel ridicat.
Citeşte şi Ce fel de alimente vom mânca la anul
Mai mult, majorarea preţului la petrol se va  reflecta în costuri de input mai mari (costurile cu îngrăşămintele chimice, spre exemplu) astfel că producătorii vor raporta creşteri mai mici ale peroductivităţii, în timp ce viteza de producţie şi implicit stocurile vor fi mai mici din cauza presiunii asupra consumului de apă şi al lipsei de teren agricol disponibil la nivel global. Vezi ce s-a scumpit cel mai mult şi ce s-a întămplat cu preţurile de la raft pe economica.net