Alina Mungiu-Pippidi îl atacă dur pe Klaus Iohannis. Îl acuză în termeni virulenți de implicarea în lupta pentru putere de la vârful PNL.

Nici Premierul Florin Cîțu nu este scutit de tirul analistei politice, care îl descrie ca pe un Frankenstein politic întors cu cheița.

Alina Mungiu-Pippidi îl atacă dur pe Klaus Iohannis. ”Președinți care nu se pot resemna să devină neutri politic”

Premierul Florin Cîțu ”a fost întors cu cheia la operația asta și pus în față de alții, cu scopul de a-l lichida pe Orban și ce mai rămăsese din vechiul PNL. Nu mare lucru, că Orban însuși se înconjurase de absolvenți SNPA și ANI cu repartiție la ONG-uri ca să se salveze.

Și atunci operația la care asistăm e mai degrabă aceeași veche sinistră farsă constituțională prin care ocupanții de la Cotroceni, deși prin litera legii desprinși de vechile lor partide care i-au propulsat acolo luptă de fapt cu tot armanentul din dotare să aibă controlul absolut asupra acestora.

L-am văzut pe Iliescu luptînd cu Năstase, pe Băsescu lichidînd tripleta BVB cu ajutorul Elenei Udrea și a lui Coldea, mereu și mereu vedem aceleași consecințe nefaste ale semiprezidențialismului, președinți care nu se pot resemna să devină neutri politic. Iar Iohannis a depășit limite pe care nu le depășise nici Băsescu, prin antipesedism mai întîi, și prin această lovitură de forță menită a lichida autonomia PNL – ce mai rămăsese din ea – astăzi.”, a scris Alina Mungiu-Pippidi pentru romaniacurata.ro.

”Clientelismul nu e cel mai rău lucru din politica noastră”

Analista politică prevede un viitor de rău augur pentru cel mai mare partid din coaliția aflată la guvernare.

”Eu nu o să cînt prohodul lui Ludovic Orban, pentru simplul motiv că am făcut-o deja acum vreo 15 ani, cînd ne călca pe nervi ca principalul factor de destrămare a alianței DA. A făcut o greșeală – un accident de mașină – și atunci am scris un editorial numit Adio, Orban! Dar nu a fost așa.

Pe urmă în 2016 a fost ridicat de DNA la cîteva ore după ce îl rugasem să aplice la lista PNL criteriile de integritate și el mă rugase pe mine să organizez o întîlnire cu Nicușor Dan – și azi mă întreb ce-o fi fost considerat mai periculos din acea conversație. Dar s-a întors și de acolo.

L-au întors oamenii din partid – clienții lui, dar clientelismul nu e cel mai rău lucru din politica noastră, sunt altele și mai sinistre, și convingerea mea e că nu poate fi lichidat decît treptat, dacă nu vrem să aruncăm și copilul odată cu apa.

(.. )amestecul cotrocenist de asemenea proporții, cu instrumentarea frankensteiniană a lui Florin Vasilică Cîțu, e curat neconstituțională și cu puține șanse de a ajuta o transformare veritabilă spre un PNL mai meritous și mai performant.

Sigur însă produce un Klaus Iohannis și mai puternic.”, argumentează Alina Mungiu-Pippidi.

Sursa foto: Dreamstime.