Gorghiu: Dacă poate aduce o mai mare eficienţă în Executiv, atunci merită discutată

Alina Gorghiu precizează că toate partidele care formează această coaliţie trebuie să fie de acord cu aceste modificări.

”Există o poziţie clară, asumată de cei trei lideri ai partidelor care formează coaliţia de guvernare, de respectare a protocolului. PNL a spus-o , şi nu o singură dată, motivele sunt cele pe care le ştiti cu toţii, respectarea protocolului în integralitatea sa asigură o rocadă facilă, asigură o derulare a activităţii la nivelul Executivului fără să fie sincope”, a declarat Alina Gorghiu.

Vicepreşedintele PNL a precizat că, ”în vederea armonizării poziţiilor tuturor colegilor din coaliţia guvernamentală, PNL a admis că pot exista anumite excepţii de la acest protocol, de la negocierea protocolului, excepţii punctuale, cu o singură condiţie: ca toate partidele care formează această coaliţie să fie de acord cu aceste modificări, excepţii punctuale de la protocol”.

Ea a arătat că ”o eventuală excepţie de la protocol consideră că ar trebui să aibă în vedere o condiţie esenţială, şi anume o îmbunătăţire a activităţii guvernamentale. ”Dacă poate aduce o mai mare eficienţă în Executiv, atunci merită discutată”.

Preşedintele interimar al Senatului a anunţat că marţi va avea loc şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

”Probabil şi PSD şi UDMR vor avea în această săptămână o şedinţă cu privire la maniera în care se va face rotativa guvernamentală. După aceste şedinţe vom putea discuta concret ce scenarii se află pe masa coaliţiei”, a mai spus Gorghiu. Alina Gorghiu a spus că PNL îşi doreşte ”o discuţie foarte serioasă legată de programul de guvernare”.

”O întreagă echipă, specialişti ai PNL, au lucrat la ajustarea programului de guvernare, la îmbunătăţirea lui, discuţiile vor avea loc în interiorul coaliţiei dar avem câteva puncte pe care le vom pune în discuţie pe masa coaliţiei”, a arătat Gorghiu.

,,Vrem să mergem în continuare (..) cu măsuri realiste, cu măsuri care să asigure României creştere economică”

Aceasta a subliniat că liberalii îşi doresc un program de guvernare ”foarte realist, ca şi până acum, care să asigure creşterea economică în România”.

”Nu avem în programul de guvernare şi ne ferim să încurajăm, să susţinem, orice fel de măsură populistă şi vrem să mergem în continuare (..) cu măsuri realiste, cu măsuri care să asigure României creştere economică”, a mai spus Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a precizat că un astfel de program va fi concentrat, din partea PNL, pe măsuri de dreapta, care i-au consacrat, menţinerea şi creşterea procentului alocat investiţiilor, inclusiv la alocarea a 2% din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

”Vorbim despre continuarea demersurilor pentru absorbţia fondurilor europene într-un procent cât mai mare. Suntem foarte atenţi la acele jaloane din PNRR, reformele din PNRR ne interesează foarte tare”, a spus Gorghiu, menţionând şi sprijinirea mediului de afaceri, în special IMM-uri şi firmele româneşti.

PNL va discuta în coaliție despre comasarea alegerilor

Alina Gorghiu a declarat luni că, din păcate, la momentul acesta nu există o concluzie pe subiectul comasării alegerilor, dar că PNL va face această discuţie în coaliţie, cât mai e posibil. Încă mai este timp, a mai spus aceasta, precizând că la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare ar trebui să fie tranşat subiectul comasării.

”Din păcate, la momentul acesta nu există o concluzie pe subiectul comasării alegerilor. (..) PNL va face această discuţie în coaliţie, cât mai e posibil. Consensul este obligatoriu, pe absolut orice subiect, de la rotativă, la comasare, de la program de guvernare la eficientizarea structurii administrative. Dacă nu vom obţine consens, lucrurile nu pot fi făcute în cadrul coaliţiei guvernamentale”, a spus Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului  a precizat că ar trebui ,,să fie tranşat subiectul comasării”.

”Opinia mea este că la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare ar trebui să fie tranşat subiectul comasării. Că e albă, că e neagră, românii trebuie să ştie. Noi ne-am spus punctul de vedere, sunt foarte multe argumente pro comasare, nu este niciun argument raţional ca să nu ajungi la o astfel de concluzie”, a arătat Gorghiu.