Întrebată când se va dezice PNL de președintele Klaus Iohannis, aflat pe final de mandat, așa cum s-a întâmplat de-a lungul timpului, aceasta a răspuns că ”e un un păcat, o meteahnă”.

”Le-am spus colegilor mei deja, chiar dacă unii mă vor critica, alţii vor înţelege, PNL are de 4 ani de zile premier, deşi scorul în alegeri nu îi dădea niciun drept să aibă acest prim-ministru. Scorul politic în alegeri nu îţi dădea dreptul să ai poziţia de prim-ministru. Cu toate acestea, de 4 ani avem prim-ministru liberal. Ăsta nu este meritul PNL, este efortul şi capacitatea preşedintelui de a susţine un premier care a venit din partea PNL, pentru că a existat acest parteneriat instituţional între PNL şi preşedinte iar PNL trebuie să recunoască faptul că preşedintele României a avut un cuvânt greu de spus în opţiunile de politică internă, în ecuaţia politicii interne din România”, a declarat președintele interimar al Senatului în cadrul emisiunii „Proiect de Ţară: România” de la Prima News.

Se va dezice PNL de Klaus Iohannis?

Alina Gorghiu ”crede că a fost o greşeală, de-a lungul timpului, să desconsideri preşedintele în ultimele luni de mandat”.

”Uitaţi-vă la fake news-ul de dinainte de Paşte, cu tăierile de salarii. (..) A fost un fake news care a rulat în primetime o săptămână, până nu a ieşit preşedintele şi a zis că în România, cât eu voi fi preşedinte nu se vor tăia salariile, acest subiect nu s-a s-a sistat, nu s-a mai discutat. Eu cred că puterea preşedintelui, valoarea lui politică, instituţională, este foarte mare, este cel mai legitimat, are peste 6 milioane de voturi în spate”, a spus ea.

Alina Gorghiu nu își dorește să preia portofoliul de la Externe

Cât despre preluarea portofoliului MAE, Alina Gorghiu a spus că planul ei de carieră în următorul an este să rămână în Senat. Despre Bogdan Aurescu, a spus că şi-a derulat mandatul bine şi a menţionat că nu PNL este cel care trebuie să dicteze politia externă, în acest moment, ci un cumul de decizii, premierul, preşedintele, PNL şi coaliţia, aliniate astfel încât politica României să fie una care să conteze.

Președintele interimar al Senatului a spus despre discuţiile privind viitorii miniştri din guvern şi despre informaţia că şi-ar dori să ocupe postul de ministru de Externe că ”nu o să încăpem cu toţii în Guvern”.

”Am auzit atâtea nume, voi fi unul din acei parlamentari, sper cu experienţă suficientă care să ajute Guvernul să nu greşească. Asta este planul meu de carieră în următorul an de zile, să rămân în Senatul Românei, să sprijin viitorul guvern aşa cum trebuie, din poziţia de la Senat.”, a mai spus ea.

”Nu îmi doresc, sper că am lămurit acest subiect”, a reiterat Alina Gorghiu.

MAE este un minister foarte sensibil în această perioadă

Aceasta a spus că MAE este un minister foarte sensibil în această perioadă, cu dosare grele de gestionat.

”Nu cred că PNL este cel care trebuie să dicteze politia de externe a României în acest moment, ci un cumul de decizii, trebuie să fie premierul, preşedintele, PNL şi coaliţia, aliniate astfel încât politica României să fie una care să conteze”, a spus ea.

Întrebată pe cine ar alege pentru portofoliul de la MAE, dintre Rareş Bogdan şi Bogdan Aurescu, Alina Gorghiu a răspuns:

”Eu cred că în linii mari, Bogdan Aurescu şi-a derulat mandatul bine şi cred că este un ministru de externe care nu a spus ultimul cuvânt, dar politica externă sau ministerul acesta implică mai mulţi oameni la masa deciziei”.