Un medic microbiolog spune care este riscul de infecții transmise prin alimente și ce obiceiuri ar trebui să evităm pentru a nu ajunge pe un pat de spital. Iată sfaturile sale, conform publicației The Conversation.

Evitați să mâncați în aer liber

Fie că este vorba de picnicuri la pădure sau de un grătar în week-end, riscul de intoxicație alimentară crește atunci când mâncăm în aer liber. Menținerea mâinilor curate atunci când manipulezi alimente este cheia pentru a nu te îmbolnăvi, dar cât de des găsești apă curentă fierbinte și săpun într-un pădure sau pe o plajă? Puteți folosi geluri pe bază de alcool, dar acestea nu ucid toți microbii.

De asemenea, mâncarea poate intra în contact cu insecte (muște, viespi și furnici), toate putând transfera germeni, inclusiv E coli, Salmonella și Listeria în mâncare. De asemene, păstrarea alimentelor perisabile la rece este esențială, deoarece germenii se dezvoltă dacă alimentele sunt lăsate la o temperatură ridicată mai mult de câteva ore.

Pentru grătare, carnea trebuie gătită bine, iar un termometru pentru carne este o investiție bună pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Nu mâncați carne dacă temperatura internă este mai mică de 70℃!

Atenție sporită la modul de servire tip bufet cald și rece

Având în vedere condițiile în care preferă să se dezvolte bacteriile, este important să țineți cont de siguranța microbiologică a vitrinelor de tip bufet cald și rece. În interior, alimentele pot fi expuse contaminării cu insecte și praf. Toxiinfecția alimentară este adesea un risc inevitabil atunci când mâncați de la o vitrină de tip bufet.

Contaminarea provine de la vizitatorii bufetului, care ating des alimentele, iar microbii pot fi pulverizați de la oameni care strănută sau tușesc în apropierea lor. În interior, există riscul de contaminare cu insecte, cum ar fi muștele sau viespile, care se așază pe alimentele neacoperite.

Problema este că acest tip de servire este adesea amenajat înainte de sosirea clienților, așa că nimeni nu poate spune dacă platourile cu carne gătită, fructe de mare, salate, deserturi, fructe și legume, aranjate cât mai apetisant, sunt acolo de mai multe ore.

În cazul bufetului cald, așa cum se servește masa la micul dejun în multe hoteluri, evitați mâncarea călduță, deoarece bacteriile care provoacă toxiinfecții alimentare se pot dezvolta rapid când alimentele sunt păstrate la mai puțin de 60℃.

Evitați stridiile!

Există unele alimente care nu ar trebui mâncate niciodată, spune medicul microbiolog. Crustaceele crude, cum ar fi stridiile, sunt unele dintre acestea. Și asta pentru că sunt considerate filtre vii și pot concentra germeni, cum ar fi Vibrio și norovirus în țesutul lor.

O stridie contaminată cu Vibrio nu arată, nu miroase sau nu are gust diferit, dar vă poate băga direct în spital. De asemenea, riscați toxiinfecții alimentare din consumul de crustacee crude precum scoici sau midii.

Stați cât mai departe de aceste alimente

S-a descoperit că salata verde la pungă poate conține germeni precum E coli, Salmonella și Listeria. Majoritatea salatelor la pungi este sigură, dacă este păstrată la frigider, dacă salata este bine spălată înainte de utilizare (chiar și salata gata de consum trebuie spălată) și consumată cât mai curând posibil după cumpărare.