Algeria, unul din cei mai mari importatori mondiali de cereale, nu publică detalii cu privire la licitaţiile sale internaţionale iar rezultatele pot fi revizuite ulterior după ce traderii anunţă vânzări suplimentare. 

Potrivit traderilor, preţurilor plătite de OAIC au variat între 201 şi 201,50 dolari pe tonă, inclusiv cost şi navlu iar livrarea este pentru luna ianuarie 2017. 

În acest sezon licitaţiile organizate de Algeria au fost urmărire mai atent ca de obicei deoarece traderii au vrut să vadă de unde îşi va procura grâul ţara nord africană, având în vedere recolta slabă din Franţa, care în mod normal asigură majoritatea necesarului de grâu ale Algeriei. 

Originea grâului furnizat este la alegerea vânzătorului însă traderii susţin că cel mai probabil va proveni din SUA, Germania şi statele baltice. Grâul din Argentina a fost foarte competitiv în termeni de preţ însă traderi sunt de părere că este posibil să nu îndeplinească cerinţele foarte stricte ale Algeriei cu privire la pagubele provocate de insecte. Grâul francez nu a fost menţionat ca un concurent principal însă traderii sunt de părere că ar putea să acopere o parte din volum, la fel cum s-a întâmplat la precedentele licitaţii, în funcţie de condiţiile existente pe piaţă până la perioada de livrare. 

Siria a încheiat, prin Agenţia de stat pentru achiziţia de cereale (Hoboob), un acord pentru a cumpăra 1 milion de tone de grâu din Rusia, transmite Reuters.

Siria a încheiat această tranzacţie putea acoperi astfel, timp de un an, necesităţile populaţiei din zonele controlate de Guvernul de la Damasc

O sursă din Guvernul sirian a declarat joi, pentru Reuters, că grâul a fost cumpărat la un preţ de 150 euro (168 de dolari) pe tonă, preţ ce include transportul. Comparativ, la o licitaţie organizată joi în ţara vecină, Egipt, grâul rusesc este oferit la un preţ de 177,94 dolari pe tonă fără transport şi 187,03 dolari pe tonă inclusiv transportul, adică un preţ pe tonă cu aproape 20 de dolari mai mare decât în cazul grâului vândut Siriei. 

Autorităţile de la Damasc cumpără deseori grâu din Rusia, însă aceasta a fost o cantitate neobişnuit de mare la un preţ mic. Sursa citată de Reuters a apreciat că grâul rusesc ar trebui să acopere necesităţile populaţiei din zonele controlate de Guvernul sirian până la recolta din 2017. 

Traderii s-au declarat şi ei miraţi de acest acord, deoarece preţul este prea mic pentru o tranzacţie comercială.

"Cred că această tranzacţie trebuie privită ca fiind o asistenţă alimentară, pentru că preţul este prea mic", a declarat un trader european de cereale. 

AGERPRES