Ce spune Rafila despre consumul de droguri

Rafila dă asigurări că, în câteva săptămâni, va fi făcut planul privind combaterea consumului de droguri şi tratatea oamenilor dependenți de droguri. Potrivit lui, probabil, acest plan va fi prezentat Guvernului României, luna viitoare. El ar putea deveni operaţional în 2024, cu câte un centru regional de tratare a persoanelor dependente de droguri.

Alexandru Rafila a discutat personal şi cu cei care au fost mai mult implicaţi în această problematică, medici psihiatrii în general. Conform lui, este bine să particularizăm aceste centre de psihiatrie, chiar dacă din punct de vedere organizatoric ele aparţin de un spital de psihiatrie. Ele trebuie să fie în afara spitalului de psihiatrie pentru că va exista reticenţă în a îţi aduce copilul, de exemplu, într-un spital de psihiatrie.

Ministerul Sănătătății va lucra împreună cu Ministerul Administraţiei şi Ministerul Afacerilor Interne.

„O să lucrăm şi împreună cu Ministerul Administraţiei şi Ministerul Internelor, de fapt cred că este foarte importantă colaborarea ca să putem să evităm situaţii în care un anumit tip de incriminare o să împiedice activitatea medicală. Trebuie să fim foarte atenţi aici. Este o pojghiţă subţire.

Şi bineînţeles cu agenţia specializată, ştiţi că avem o agenţie care aşa se şi numeşte Agenţia Naţională Antidrog şi ar trebui să găsim o soluţie. Noi putem să ne ocupăm de partea care ţine de tratamentul acut, de adicţie, de consiliere psihologică, dar nu este suficient. Combaterea traficului cred că este esenţială pentru a aduce cât de cât lucrurile sub control”, a declarat, joi, Alexandru Rafila pentru Europa FM.

Întrebat dacă există suficienţi specialişti pentru a se înființa nişte centre distincte, ministrul Sănătăţii a zis că „măcar unul pe regiune cred că se poate face.”

„Nu cred că e o mare criză de specialişti psihiatrii, pentru că trebuie să avem psihiatrii şi psihologi în primul rând. Trebuie să existe şi condiţii speciale în care oamenii să poată să facă şi ergoterapie şi mişcare, abilitate fizică, în afară de partea care ţine de medicaţie sau de partea de îngrijire medicală propriu-zisă”, a adăugat el.

Alexandru Rafila se opune sancționării dependenților de droguri pentru că sunt „bolnavi”

Ministrul Sănătăţii a spus, totodată, că se opune sancționării dependenților de droguri. Potrivit lui, omul care consumă droguri este o persoană bolnavă, în sensul în care are o adicţie care îi afectează comportamentul şi îi scurtează durata de viaţă. Nu putem pleca de la principiului sancţionării bolnavilor, avertizează el.

„Trebuie să vedem exact care sunt prevederile legale. Sigur că nu sunt specialist în combaterea traficului şi consumului de droguri, dar trebuie să fim atenţi încât să nu facem rău. Adică să nu aducem această sancţiune penală unui bolnav. Pentru că noi discutăm de un bolnav.

Nu discutăm despre altceva decât despre un bolnav. Un copil, un adolescent sau un adult care consumă droguri este un om bolnav. El are o adicţie care îi modifică foarte mult comportamentul, viaţa şi speranţa de viaţă. Deci este clar că discutăm despre un bolnav. Ori nu putem să plecăm de la principiul că sancţionăm bolnavii”, a adăugat ministrul Sănătății.