Vești foarte bune legate de primul transplant hepatic la un copil realizat recent la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Alexandru Rafila, despre tânăra pacientă care a suferit un transplant hepatic: Este într-o stare bună. A evoluat foarte bine

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat faptul că fetița de 11 ani care a trecut prin procedura chirurgicală se află într-o stare bună, cu o evoluţie bună, iar procedura de transplant a fost un succes.

„Transplantul hepatic pediatric este o prioritate şi pentru noi”, a subliniat șeful de la Ministerul Sănătății.

„A avut succes din punctul de vedere al specialiştilor şi implicit şi al meu pentru că fetiţa este într-o stare bună. A evoluat foarte bine. Aş vrea să mulţumesc echipei mixte de la Institutul Fundeni şi de la Spitalul Grigore Alexandrescu care a realizat acest transplant. (…)

Este important că lucrurile se schimbă în domeniul transplantului pediatric. Transplantul hepatic pediatric este o prioritate şi pentru noi. Avem acum al doilea centru în Bucureşti care se specializează în acest sens. (…)

Fetiţa care a beneficiat de transplant avea o afecţiune virală cronică care a dus la alterarea funcţie hepatice, apariţia cirozei hepatice şi transplantul de la un donator copil, care din păcate a decedat într-un accident tragic, face într-un fel să ne conducă la concluzia că trebuie să găsim şi o soluţie încât numărul de donatori, nu neapărat cei care în momentul de faţă sunt mai mult sau mai puţin întâmplători ca şi donatori, trebuie să reglementăm încât donarea de organe să poată să fie mult mai consistentă în România dacă vrem să dezvoltăm acest tip de activitate”, a declarat Alexandru Rafila vineri, 3 martie.

România pune tot mai mult accent pe activitatea de transplant

Ministrul Sănătății a subliniat apoi că activitatea de transplant urmează să se dezvolte în România, fiind absolut esențială pentru viața multor pacienți.

„Ne dorim să avem stabilitate şi posibilitate să dezvoltăm această activitate care în mod evident este esenţială pentru viaţa multora dintre oamenii din Români care au diverse afecţiuni de obicei cronice care sunt incompatibile cu viaţa în lipsa unui transplant. Dacă ne referim la copii, situaţia este cu atât mai delicată”, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.

Reamintim că, pe 18 februarie, Spitalul „Grigore Alexandrescu” a realizat său primul transplant hepatic pediatric, în cadrul programului de transplant început de scurt timp în unitatea medicală.

Fetița de 11 ani care a fost supusă intervenției era cunoscută cu insuficienţă hepatică şi ciroză hepatică decompensată.

Sursă: Răzvan Vălcăneanțu