Gabriela Firea este la un pas să își piardă viceprimarul favorit, pe Aurelian Bădulescu, a cărui schimbare este anunțată pe surse pentru această săptămână.

Pe lângă implicațiile politice, o schimbare a lui Bădulescu înseamnă pentru Firea și o mare lovitură financiară. Acesta poate fi demis cu votul a două treimi din Consilierii Generali, ceea ce ar însemna că planul lui Dragnea de răzbunare pe Firea dă roade și Primarul Capitalei va pierde controlul din Consiliul General.
 
Momentul este important în condițiile în care în această perioadă urmează să fie votat și bugetul Capitalei pentru anul 2019, iar cu un Consiliu General împotrivă înseamnă că Firea nu va mai avea practic nicio putere în București. Practic, dacă aleșii locali din Capitală reușesc să facă o majoritate de doua treimi pentru demiterea lui Bădulescu, vor reuși să împună un buget în care Firea să nu mai aibă niciun control. 

Amintim faptul că anul trecut, bugetul Primăriei Capitalei a fost de 5,7 miliarde de lei (aproximativ 1,2 miliarde de euro), iar Bădulescu a fost mâna dreaptă a Gabrielei Firea în administrarea acestor fonduri. Aceasta este probabil și explicația pentru care primarul Capitalei a ieșit astăzi la rampă cu declarații foarte dure prin care, practic, amenință că dacă Bădulescu va fi schimba va bloca activitatea primărie prin nedelegarea de atribuții noului viceprimar. 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni că nu va delega atribuţii unor persoane „certate cu legea”, referindu-se la situaţia în care actualul viceprimar Aurelian Bădulescu va fi înlocuit din funcţie prin vot în CGMB. 

„Un grup de consilieri generali a convocat o şedinţă pentru ziua de miercuri. Mă voi prezenta şi eu să prezidez această şedinţă. Sunt necesare 37 de voturi pentru demiterea actualului viceprimar şi 28 de voturi pentru noul viceprimar, în cazul în care primul proiect va trece. În ceea ce mă priveşte, primarul general este cel care semnează dispoziţia de delegare a atribuţiilor pentru viceprimari. Anunţ de pe acum public că, dacă va ieşi din aceste alegeri viceprimar o persoană asupra căreia am probleme şi ştiu anumite informaţii privind deontologia profesională şi integritatea, nu îi voi delega niciun fel de atribuţie. Eu nu pot să deleg atribuţii unor persoane certate cu legea. Nu pun lupul să păzească oile. Îmi voi rezerva dreptul să nu îi deleg atribuţiile”, a susţinut Firea. 

 

Ea a spus că a constatat că în ultima perioadă se depune „multă energie, eforturi extraordinare pentru înlăturarea” viceprimarului Aurelian Bădulescu. 

„Constat doar că se depune atât de multă energie, eforturi extraordinare pentru înlăturarea viceprimarului PSD Aurelian Bădulescu, care a fost foarte bun până acum. Doi ani şi jumătate a fost apreciat de către toată lumea şi acum nu mai este bun pentru că într-o intervenţie televizată m-a apărat pe mine într-o dispută politică cu şeful partidului şi atunci s-a decis să i se taie capul. Motivul nu este unul administrativ, nu este unul profesional, ci strict politic. Mie îmi pare rău. Faptul că persoanele respective care acum depun foarte multe eforturi să îl schimbe ar fi fost la fel de implicate, doi ani şi jumătate, în problemele Bucureştiului, ar fi arătat altfel”, a mai declarat edilul şef al Capitalei.