Al 30-lea caz înregistrat la nivel național este o femeie, în vârstă de 43 ani, medic, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota şi care a minţit iniţial autorităţile privind deplasarea sa în străinătate.

Al 31 – lea caz la nivel național este un bărbat în vârstă de 42 ani, confirmat la Iasi, debut pe 4.03, internat pe 10.03. Acesta a revenit din Veneţia, Italia, pe data de 2 martie, iar în prezent este internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iaşi.

Potrivit autorităţilor, miercuri la ora 10.00, erau înregistrate în total 31 de cazuri, dintre care 6 vindecare. 487 de persoane se află în carantină, iar alte 11.684 în autoizolare la domiciliu.

Ministerul de Interne avertizează persoanele care intră în România venind din Italia şi alte zone de risc că sunt obligate să intre în carantină şi să completeze o declaraţie pe proprie răspundere privind datele necesare identificării acestora. În caz contrar, “completarea acesteia cu date eronate intră sub incidența legii, conform articolelor 326 și 352 din Codul Penal, astfel:

Art. 326 Cod Penal
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 352. –
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”.

Măsuri sporite de prevenţie şi control

Pentru că numărul persoanelor infectate a trecut marți de 25, România a trecut al doilea scenariu de răspuns la coronavirus. „Scenariul 2 este o fază de transmitere sporadică în comunicate, deci suntem departe de ceea ce se întâmplă în Italia, Germania, Franța sau Spania”, a precizat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Conform informațiilor autorităților, primul scenariu implică între 0 și 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Următorul scenariu vizează îmbolnăvirea între 26 și 100 de persoane. Următorul scenariu se activează atunci când sunt între 101 și 2.000 de cazuri. Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmați peste 2.001 de bolnavi cu noul tip de virus.

„Anchetele epidemiologice vor fi mai extinse, fiindcă fiecare din aceste cazuri au contacți. Ne așteptăm la secții separate din spital care vor fi pentru coronavirus, ne așteptăm la limitarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt absolut necesare, cele pentru niște boli cronice sau intervenții programate. Și ne așteptăm, efectiv, la un control la granița mai accentuat și pentru celelalte țări decât cele care sunt în acest moment în zona roșie sau zona galbenă”, a explicat secretarul de stat Nelu Tătaru la Digi24.