Zeci de mii de refugiați trec granițele în România. Aceștia nu sunt verificați conform standardelor epidemiologice, deoarece țara noastră îi primește cu brațele deschise pentru a scăpa cât mai rapid calea războiului. Alte state, precum Ungaria, impun testarea la intrarea în țară sau verificarea vaccinării.

În acest context președintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna aceasta că vor urma relaxări de pe data de 8 martie. Cea mai importantă măsură va fi ridicarea stării de alertă, acum, când la granițele noastre are loc un război.

Campania de vaccinare a populației nu s-a derulat conform așteptărilor autorităților, iar medicii atenționează cu privire la potențialul impact al bolilor transmisibile. Printre ei se află și Dr. Camelia Truică, medic epidemiolog din Călărași, care este de părere că ridicarea restricțiilor este o măsură riscantă.

„Dragi colegi, și mă adresez întregului personal medical, dar cu precădere colegilor din medicina de familie, încetarea stării de alertă nu înseamnă nici pe departe scăderea vigilenței noastre în privința bolilor transmisibile!

Da, infecția cu virusul SARS CoV 2 este la un nivel suportabil de serviciile de sanatate, dar vaccinarea împotriva COVID rămâne la fel de importantă pentru prevenire și măsurile de containment -izolare cazuri, carantinare contacți direcți, își păstrează eficiența și necesitatea, iar măsurile nonfarmaceutice (mască, distanțare, igienă), dacă nu vor mai fi impuse prin lege, nu înseamnă nici pe departe că sunt ilegale!”, a scris Camelia Truică într-o postare pe Facebook.

Valurile de imigranți ar putea înrăutăți pandemia

În război este bine cunoscută și situația bolilor contagioase care se răspândesc atât pe front cât și în spatele său, în rândul populației civile.

Războiul din Ucraina are loc într-un context relaxat din punct de vedere al raportărilor de cazuri confirmate COVID la nivel european, însă situația s-ar putea înrăutăți.

„În plus, în contextul în care sunt mișcări mari de populații, chiar dacă cele mai multe persoane doar tranzitează țara noastră, existând riscul ca în aceste aglomerări de persoane să existe persoane infectate asimptomatice, vigilența întregului personal medical trebuie să se adreseze și celorlalte infecții prevenibile prin vaccinare – gripă, tuse convulsivă, difterie, rujeolă, polio, și rog toți medicii de familie să acorde maximă importanță vaccinării copiilor eligibili și recuperării la vaccinare a copiilor restanțieri la vaccinare!”, atenționează medicul epidemiolog.