Rusia a îndepărtat geamandurile de pe râul Narva

Estonia acuză Rusia de îndepărtarea geamandurilor de navigație de pe râul Narva, care marchează granița dintre cele două țări. Autoritățile estoniene au anunțat că vor cere o explicație și returnarea echipamentelor.

Nu a fost clar pe loc dacă îndepărtarea geamandurilor este legată de planurile Rusiei referitoare la frontiera din Marea Baltică. Ministerul Afacerilor Externe din Estonia a catalogat îndepărtarea geamandurilor drept un incident provocator la frontieră.

„Această acţiune a Rusiei, desfăşurată la adăpostul întunericului nopţii, se încadrează bine în tiparul mai larg al comportamentului provocator al Rusiei, inclusiv la graniţele sale cu vecinii”, a declarat acesta.

Conform oficialilor estonieni, schimbările naturale în albia râului necesită reconfigurarea anuală a rutelor de navigație.

Încadrarea balizelor între Rusia și Estonia a fost un punct de conflict încă din momentul invaziei din 2022.

Ministerul rus al Afacerilor Externe nu a reacționat imediat la cererea de comentarii.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a afirmat joi că frontierele Rusiei în zona Mării Baltice ar trebui să respecte normele dreptului internațional. Ea a mai spus că forturile Ministerului Apărării de clarificare a frontierei sunt de natură tehnică.

rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul va clarifica circumstanțele îndepărtării balizei

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a declarat reporterilor că guvernul său „clarifică” circumstanțele îndepărtării balizei cu autoritățile de la Moscova.

Ea a adăugat că:

„Rusia folosește instrumente legate de frontieră pentru a crea frică și anxietate, cu care să semene nesiguranță în societățile noastre. Vedem un model mai larg în acest sens”.

Incidentul are loc la două zile după ce guvernul rus a publicat un proiect de rezoluție introdus de Ministerul rus al Apărării care ar încerca să redefinească granițele maritime ale țării în jurul exclavei baltice Kaliningrad și a părții estice a Golfului Finlandei.

Propunerea, care a fost între timp eliminată de pe site-ul guvernului, a stârnit indignarea vecinilor Rusiei de la Marea Baltică, care au calificat-o drept o încercare de a semăna confuzie și de a destabiliza securitatea regională.

În timp ce Kremlinul a insistat miercuri că proiectul de rezoluție nu a fost motivat politic, experții consideră că modificările propuse ar putea fi folosite pentru a exercita presiuni asupra vecinilor Rusiei de la Marea Baltică – care sunt toți membri ai UE și NATO.