Armata Rusiei ar putea folosi armele nucleare

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a avertizat duminică, 30 iulie 2023, că, în cazul în care contraofensiva soldaților ucraineni va avea succes, armata Rusiei va fi nevoită să recurgă la armamentul atomic.

„Închipuiţi-vă că dacă (…) ofensiva susţinută de NATO are succes, iar ei rup o parte din teritoriul nostru, am fi obligaţi să folosim o armă nucleară, conform regulilor unui decret al preşedintelui Rusiei. Pur şi simplu nu ar exista altă opţiune. Deci inamicii noştri ar trebui să se roage pentru luptătorii noştri. Aceştia asigură că nu va începe un incendiu nuclear global”, a scris el, duminică, pe rețelele sociale, referindu-se la o prevedere a doctrinei militare din Rusia, conform căreia armele atomice pot fi folosite în cazul unei agresiuni convenţionale împotriva statului, dacă este ameninţată existenţa sa.

Armata Rusiei ar putea ataca instalațiile nucleare din Europa de Est

Vă amintim că, cu câteva zile în urmă, oficialul rus a vorbit despre eventualitatea în care centrala nucleară Desnogorsk de la Smolensk (Rusia) ar fi într-adevăr lovită de rachete NATO, lansate de armata Ucrainei, aşa cum s-a vehiculat în presă internațională. Dmitri Medvedev a spus că, dacă s-ar întâmpla așa ceva, Rusia ar putea ataca inclusiv instalațiile nucleare din Europa de Est.

„Dacă se confirmă o încercare de a ataca centrala nucleară din Smolensk (Desnogorsk) cu rachete NATO, este necesar să se ia în considerare scenariul unui atac rus simultan asupra centralei nucleare din Ucraina de Sud, a centralei nucleare de la Rivne și a centralei nucleare Hmelnițki, precum și asupra instalațiilor nucleare din Europa de Est”, a scris el pe contul său de Telegram.

Dmitri Medvedev propune distrugerea conducerii de vârf a armatei Ucrainei

El a vorbit recent și despre atacul asupra Podului Kerci de pe data de 14 iulie 2023, soldat cu moartea a doi părinți și cu rănirea unei fetițe. Din punctul său de vedere, soldații ruși ar trebui să distrugă conducerea de vârf a „formaţiunilor teroriste”, adică a armatei Ucrainei. Cu puțin timp înainte de a face această declarație, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a acuzat armata Ucrainei că a atacat Podului Kerci, la mijloc fiind implicate Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

„Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost comis de regimul de la Kiev. Acest regim este terorist şi are toate caracteristicile unei grupări internaţionale de criminalitate organizată.

Deciziile sunt luate de oficialităţi şi armate ucrainene cu participarea directă a agenţiilor de informaţii şi a unor politicieni americani şi britanici. SUA şi Marea Britanie sunt responsabile pentru o structură teroristă de stat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, potrivit agenției de presă Reuters.