Dmitri Medvedev a declarat că Marea Britanie ,,poartă un război nedeclarat împotriva Rusiei”

,,Marea Britanie acţionează ca aliat al Ucrainei, furnizându-i asistenţă miitară sub formă de echipamente şi expertiză, prin urmare poartă un război nedeclarat împotriva Rusiei.

În acest context, (…) poate fi considerată ţintă militară legitimă”, a declarat miercuri, potrivit cotidianului Le Monde, Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi fost prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională.

Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a afirmat, marţi, că Ucraina are dreptul „legitim” de a comite atacuri pe teritoriul Rusiei, argumentând că astfel de operaţiuni sunt necesare pentru a respinge invazia rusă, declaraţiile fiind o disociere de poziţia SUA.

Întrebat, în cursul unei vizite în Estonia, despre atacurile cu dronă comise marţi la Moscova şi atribuite Ucrainei, James Claverly a declarat: ,,Nu am detalii, nu am de gând să fac speculaţii despre caracterul atacurilor cu dronă din Moscova”. Dar mă refer la aspecte mai generale, mai degrabă decât la acest incident specific.

Ucraina are dreptul legitim de a se apăra. Are dreptul legitim de a face acest lucru în interiorul propriilor frontiere, desigur, dar are şi dreptul de a proiecta forţă dincolo de frontierele sale, pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta forţă în Ucraina.

Deci, obiectivele militare legitime dincolo de frontierele Ucrainei fac parte din dreptul Ucrainei la autoapărare. Şi trebuie să recunoaştem acest lucru”, a afirmat James Cleverly, conform site-urilor iNews.co.uk şi Tagesschau.de.

Președintele Rusiei a acuzat Ucraina de tentative de atacuri cu drone

Vladimir Putin a acuzat, marţi, Ucraina de tentative de atacuri cu drone asupra unor zone civile din Moscova, iar Ministerul rus de Externe a avertizat că armata rusă va riposta.

,,Ucraina încearcă să sperie Rusia. Regimul de la Kiev a optat pentru o altă cale, încearcă să intimideze Rusia, să îi intimideze pe cetăţenii ruşi, să atace imobile rezidenţiale. Sunt semne clare ale activităţilor teroriste”, a declarat Putin.

Ministerul rus de Externe a transmis că liderii ucraineni pot comite acte criminale.

,,Susţinerea acordată de Occident regimului de la Kiev îi împinge pe liderii ucraineni să comită acte criminale din ce în ce mai iresponsabile”, a acuzat Ministerul rus de Externe.

Administraţia de la Kiev a susţinut că Ucraina nu este implicată „direct” în atacurile cu dronă care au provocat daune minore asupra unor clădiri din oraşul Moscova.

,,În privinţa atacurilor, sigur că suntem bucuroşi să observăm şi să anticipăm o intensificare a acestora. Dar nu avem nimic de-a face direct cu ele”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezidenţiale din Ucraina.

Sistemele antiaeriene ruse au doborât marţi opt drone lansate de grupuri ucrainene, la periferia Moscovei. Două drone au fost avariate de sistemele antiaeriene, şi-au modificat traiectoriile de zbor şi au căzut pe două clădiri civile.

Casa Albă a reafirmat, miercuri, că a primit noi asigurări din partea Ucrainei că nu va utiliza armament occidental pentru comiterea de atacuri pe teritoriul Rusiei.