Așadar, o mină marină a fost observată în largul Mării Negre, la 20 de kilometri de Sulina. La un moment dat, mina marină a dispărut din raza vizuală a Poliției de Frontieră, ajungând în apele teritoriale ale Ucrainei.

După apariția acestei informații, Forţele Navale Române au transmis că au pregătit o grupă de scafandri şi un puitor de mine pentru a merge în zonă.

S-a pus în aplicare planul de cooperare interinstituţională pentru asigurarea siguranţei

„După primirea confirmării, în jurul orei 16.30, s-a pus în aplicare planul de cooperare interinstituţională pentru asigurarea siguranţei navigaţiei în rada portului Sulina. Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a ordonat pregătirea unei grupe de scafandri EOD şi a puitorului de mine şi plase «Viceamiral Constantin Bălescu», pentru a se deplasa în raionul indicat, în vederea neutralizării şi distrugerii minei marine, iar Direcţia Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori, cu privire la existenţa pericolului de mină marină”, au transmis Forţele Navale Române.

De asemenea, autoritățile din România au explicat că mina a fost purtată de curenţii marini în apele teritoriale ale Ucrainei.

„Curenţii marini de suprafaţă existenţi în largul ţărmului de la Sulina au generat mişcarea minei marine spre nord – nord-vest, aspect care a condus la ieşirea acesteia din zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române şi intrarea sa în apele teritoriale ale Ucrainei, în jurul orei 20.00. Ca urmare, misiunea de intervenţie a puitorului de mine şi plase a fost suspendată, spaţiul maritim românesc a rămas sub monitorizare continuă, iar o navă ucraineană a ajuns la faţa locului şi a preluat misiunea de cercetare, supraveghere şi de neutralizare a minei”, au explicat Forţele Navale Române.

Autoritățile au recomandat tuturor navelor să navigheze cu prudenţă

Totodată, Forţele Navale Române au recomandat tuturor navelor care îşi desfăşoară activitatea în proximitatea litoralului românesc să navigheze cu prudenţă şi să întărească măsurile de observare, pe timpul navigaţiei, iar dacă descoperă un obiect plutitor, de culoare neagră şi cu formă sferică, în derivă, să anunţe imediat autorităţile române, prin canalele specifice.

Inițial, autoritățile au fost sesizate de către o navă comercială că la aproximativ 7 mile marine est de localitatea Sulina, pe Marea Neagră, se afla un obiect plutitor asemănător unei mine marine.